De ondernemers achter Eco Clean Cars, Eyes for the World en DRW Cycles kunnen rekenen op subsidies van de stad. ©  Stad Mechelen

Stad steunt zeven klimaatacties: van circulaire brillen tot auto’s wassen zonder water

Mechelen -

De stad Mechelen kent in totaal voor 32.700 euro steun toe aan zeven beloftevolle klimaatacties. Het gaat bijvoorbeeld over een project met circulaire brillen en eentje van een bedrijf dat op locatie auto’s wast zonder water.

Sven Van Haezendonck

Bouwen aan een klimaatneutraal, circulair en fossielvrij Mechelen. Dat is de ambitie van de stad. Twee keer per jaar lanceert ze een oproep om goede ideeën aan te moedigen en te subsidiëren. Buurten, verenigingen, ondernemingen of gewoon een groep vrienden kunnen een aanvraag indienen.

Zeven grotere klimaatacties kunnen rekenen op een bedrag dat varieert van 3.500 euro tot het maximumbedrag van vijfduizend euro. Eyes for the World van de Mechelse opticien Koen Van Pottelbergh is zo’n project. Hij knapt tweedehands brillen op en geeft ze voor een lage prijs een tweede leven. “Goed zien, zou geen luxe mogen zijn”, zegt hij.

Duurzame mobiliteit

Mechelaar Ibrahim Saghrouchni is een jaar actief met zijn bedrijf Eco Clean Cars. Hij was op locatie auto’s en gebruikt daarvoor enkel een product op basis van plantenextracten, een techniek die voor het eerst werd gebruikt in Thailand. Er zijn plannen om ook wasbeurten voor fietsen aan te bieden.

Het project ‘Case voor elke Cargo’ van DRW Cycles zet in op de ontwikkeling van een modulair frame voor een cargobike. Het bedrijf koopt materialen voor de nieuwe elektrische transportfietsen zo lokaal mogelijk aan, zodat ze niet eerst de halve wereld zien vooraleer ze bij de koper arriveren.

Ondernemers vinden de weg

“Deze editie kwamen opvallend veel aanvragen binnen die op ondernemen gericht zijn. We zijn heel blij dat onze Mechelse ondernemers de weg hebben gevonden naar het subsidiereglement en duurzame of klimaatvriendelijke initiatieven”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Klimaat en Duurzaamheid.

Daarnaast steunt de stad nog zes kleine projecten die bijdragen aan de sensibilisering rond het klimaat. Zij krijgen in totaal voor 2.210 euro steun. Sustainable Fashion Company maakt bijvoorbeeld modieuze regenkapjes van overschotten textiel.

https://klimaatneutraal.mechelen.be/

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners