©  REUTERS

Koning Charles onthult gedenkplaat voor moeder Elizabeth

De Britse Koning Charles heeft woensdag een gedenkplaat onthuld voor zijn overleden moeder in Westminster Hall, een historische zaal in het parlementsgebouw in Londen waar het publiek afscheid kon nemen van de vorstin. Koningin Elizabeth stierf afgelopen september op 96-jarige leeftijd.

gjsBron: BELGA

De gedenkplaat markeert de plek waar Elizabeth een tijd lag opgebaard. Dit is een traditie die al bestaat sinds het overlijden van koning Edward VII in 1910, meldt Buckingham Palace. De koning sprak onder anderen met leden van het Britse parlement en met premier Rishi Sunak.

Na de gesprekken heeft Charles de nabijgelegen New Palace Yard bezocht, waar hij een geschenk van parlementsleden in ontvangst heeft genomen. De bronzen lampen met daarop de wapendieren van het Verenigd Koninkrijk werden hem cadeau gedaan ter ere van het platina jubileum van de koningin.

Ook dergelijke geschenken zijn onderdeel van een lange traditie. Zo kreeg Elizabeth voor eerdere mijlpalen cadeaus, bijvoorbeeld in 1977 voor haar zilveren jubileum. Toen was dat een fontein in de New Palace Yard. Voor haar diamanten jubileum kreeg ze in 2012 een bijzonder raam met gebrandschilderd glas in de Westminster Hall.

©  REUTERS

©  REUTERS

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners