Tientallen mensen waren gedagvaard omdat ze (veel) te snel hadden gereden. In de Stationsstraat in Sint-Katelijne-Waver werd zelfs een auto geflitst die 127 kilometer per uur reed in plaats van 50. ©  Marc Herremans

Van “patiënt in nood” tot “kapotte snelheidsmeter”: rechter veegt ongeldige excuses van snelheidsovertreders van tafel

Mechelen, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver, Lier, Berlaar -

Op de Mechelse politierechtbank zijn dinsdag tientallen dossiers rond zware snelheidsovertredingen behandeld. Verschillende mensen probeerden verzachtende omstandigheden in te roepen: te laat op het examen of het werk, een noodoproep tot een dokter die onderweg was naar een patiënt. Toch werd (bijna) iedereen veroordeeld, want: “Een geldig excuus om te snel te rijden is er niet”, stelde de rechter.

Theo Derkinderen

Begin september 2021 werd een motorrijder geflitst met 165 kilometer per uur op de E19 in Mechelen. “De kilometerteller werkte niet naar behoren, waardoor ik niet wist hoe hard ik reed”, reageerde de motard. Een uitleg die de rechter niet kon overtuigen. De motorrijder liep een boete van 320 euro en tien dagen rijverbod op.

Nog in september 2021 flitste de politie een automobilist die met 116 kilometer per uur over de Lierse Ring raasde. “Mijn ouders waren toen uit elkaar aan het gaan en ik had daarover een gesprek gehad met een familielid. Een gesprek dat langer duurde dan gepland en daardoor was ik te laat bij mijn vriendin. Om wat tijd in te halen heb ik het gaspedaal diep ingedrukt”, sakkerde de chauffeur. Het leverde hem een boete van 320 euro en een rijverbod van vijftien dagen op.

Te laat op werk

Een vrouw had dan weer te snel gereden in de Guido Gezellelaan in Mechelen. Ze mocht er maximaal 50 kilometer per uur, maar klokte af op 94 kilometer per uur. “Ze werkte als poetsvrouw en was te laat. Bovendien was ook de snelheidsmeter van haar auto kapot”, zei advocaat Dieter Van Hemelryck. De overtreding kost de vrouw nu 360 euro en een maand rijverbod.

Op de E19 in Mechelen liep in februari van dit jaar een man tegen de lamp toen hij met 176 kilometer per uur voorbij een snelheidscontrole reed. “Ik maakte een testrit met een elektrische wagen en was er zelf van geschrokken dat ik plots zo snel reed”, klonk het. Resultaat: 480 euro boete met uitstel en een rijverbod van tien dagen.

Geen overgangszone

Een man die in de Gestellei in Bonheiden geflitst werd met 63 kilometer per uur – in de straat is een zone 30 van kracht – weet nog niet of hij gestraft wordt voor zijn snelheidsovertreding. “Mijn cliënt was opgeroepen voor een probleem op zijn werk”, stak advocaat Yves Mertens van wal. “Als je van de Berlaarbaan komt, gaat de snelheid plots over van 70 naar 30 en dat klopt niet. Dat is plots een snelheidsverlaging van 40 kilometer per uur. Er is geen tussenstuk, waardoor je geleidelijk aan snelheid kunt minderen. Wat eigenlijk wel moet.” Het parket gaat de situatie ter plaatse nu eerst onderzoeken. Deze zaak wordt begin maart voortgezet.

Een Mechelse vrouw moest zich dan weer verantwoorden omdat ze 86 kilometer per uur had gereden in de zone 30 van de Boerenkrijgstraat. “Mijn zus had mij in paniek gebeld dat mijn moeder een hypo had gekregen. Daarom ben ik zelf ook in mijn auto gesprongen”, zei de vrouw. Ook dat kon de politierechter niet overtuigen. “Als uw moeder in nood is, dan bel je de 112”, gaf ze als raad mee en ze veroordeelde de vrouw tot rijverbod van een maand en een boete van 600 euro.

Verpleegkundige

Een thuisverpleegkundige stond dan weer terecht omdat ze op de Itegembaan in Berlaar 94 kilometer per uur had gereden in plaats van 50. “Ik had een noodoproep gekregen van een klant. Meneer was gevallen en kon niet op eigen kracht rechtstaan. Impulsief ben ik naar daar gereden”, zuchtte ze. De vrouw liep een rijverbod van acht dagen en een boete van 480 euro met uitstel op.

Ook een 20-jarige student moest zich voor de politierechtbank verantwoorden. Hij was geflitst met een snelheid van 127 kilometer per uur op een plaats waar maximaal 50 mocht worden gereden. “Hallucinant. Op de foto zijn zelfs twee kinderen te zien die duidelijk schrikken van de snelheid van de auto”, zei procureur Sylke Vankeerberghen. De student erkende zijn fout. “Ik had examens en had ’s morgens mijn leerstof nog eens herhaald en daardoor was ik te laat vertrokken.” De man liep een boete van 600 euro met uitstel en een rijverbod van vijftien dagen op. Daarnaast moet hij ook zijn theoretisch rijexamen overdoen.

Ook een huisarts stond terecht. De man werd met 82 kilometer per uur geflitst in de Guido Gezellelaan in Mechelen. “Hij was dringend onderweg naar een patiënt”, zei de raadsman van de dokter. Ook dat was geen geldige reden om te snel te rijden. Het kost de arts nu 320 euro en een rijverbod van acht dagen. “Iedereen komt wel met een uitleg, maar een geldig excuus om sneller te rijden dan toegestaan is er niet”, herhaalde de politierechter meermaals.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners