Op site Nekkerhal in Mechelen verrijst congrescentrum voor 2.500 personen: “Er zal ook ruimte zijn voor theater en muziek”

Mechelen -

Op de site van de Nekkerhal in Mechelen verrijst een congres- en evenementencentrum voor 2.500 personen. Het moet een echte landmark worden voor de stad. Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) trekt daar via Toerisme Vlaanderen tien miljoen euro voor uit. “Er zal ook ruimte zijn voor theater en muziek”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur en Toerisme.

Sven Van Haezendonck

De realisatie van het nieuwe congrescentrum maakt deel uit van het relanceplan voor de toeristische sector. Via Toerisme Vlaanderen wil minister Demir inzetten op een kwalitatief en breed aanbod van innovatieve en duurzame infrastructuur in heel Vlaanderen.

“Vlaanderen staat bij internationale congrestoeristen bekend om de kwaliteit en de beleving die onze toeristische ondernemers telkens aan hun gasten bieden. Om ook in de toekomst internationale congressen en events met impact aan te trekken, is voldoende aanbod noodzakelijk”, vertelt de minister.

“Verloren tijd inhalen”

Het miljoenenproject in Mechelen moet daartoe bijdragen. “Samen met de lokale overheid en verschillende private partners slaan we de handen in elkaar om de verloren tijd van de coronaperiode in te halen”, zegt Zuhal Demir.

In het nieuwe congres- en evenementencentrum aan de Nekkerhal moet een resem activiteiten kunnen plaatsvinden: gaande van congressen, events, beurzen, expo’s en seminaries tot netwerkmomenten en culturele activiteiten. De voorbije veertig jaar heeft de Nekkerhal bewezen hoe veelzijdig ze is in gebruik.

De Nekkerhal is een gigantische open ruimte zonder pilaren en dat biedt voordelen. © Joris Herregods

De gigantische open ruimte leent zich uitstekend tot grootschalige box-in-boxoplossingen. De site zelf wordt ook vergroend. Het nieuwe project moet uitgroeien tot een echte landmark in de stad, met een terras dat uitzicht biedt op de historische binnenstad.

“Nieuwe en grote congresfaciliteiten kunnen het congrestoerisme nog meer een boost geven, want nu missen we de grote congressen”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), Mechels schepen van Toerisme. Samen met zijn collega-schepen Koen Anciaux, bevoegd voor gebouwen, is hij ervan overtuigd dat het project een meerwaarde is voor het aanbod dat vandaag al bestaat. “Het zou een sterke aanvulling zijn op de toplocaties Lamot en Het Predikheren”, vertellen ze.

Belangrijk voor cultuur

Ook op cultureel vlak is de investering belangrijk. “Onze stadsschouwburg is op dit moment de grootste zaal voor podiumkunsten met een capaciteit van zo’n 450 plaatsen. Met een zaal voor 2.500 personen kunnen we een heel nieuw aanbod aan culturele activiteiten naar Mechelen halen. Er zal dus ook ruimte zijn voor theater en muziek”, legt Siffer uit.

Waar op de site het project precies komt, moet blijken uit verder onderzoek en een marktbevraging. “In de begroting was de verkoop van de Nekkerhal opgenomen. Op welke manier we daarmee voortgaan, maakt deel uit van het studiewerk”, zegt schepen Siffer.

De site wordt duurzaam en circulair opgetrokken. Via printbeton worden de afgebroken gebouwen op deze site circulair gerecycleerd tot een hedendaagse nieuwbouw.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners