16 huiszoekingen en vier arrestaties in onderzoek naar omkoping door Golf­staat in Europees Parlement

Het federaal parket voert al enkele maanden een gerechtelijk onderzoek naar omkoping van leden van het Europees Parlement door een staat in de Perzische Golf. In dat onderzoek zijn vrijdag 16 huiszoekingen uitgevoerd en vier personen opgepakt. Dat melden Knack en Le Soir, en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

jvhBron: BELGA

“De operatie was met name gericht op medewerkers van het Europees Parlement”, klinkt het bij het federaal parlement. “Onder de ondervraagden bevond zich een voormalig lid van het Europees Parlement. Volgens Knack en Le Soir is de Golfstaat waar het om gaat Qatar, waar momenteel het WK voetbal plaatsvindt.

“Sinds enkele maanden verdenken onderzoekers van de federale gerechtelijke politie een Golfstaat ervan de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te proberen te beïnvloeden”, bevestigt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket aan beide kranten. “Met name door substantiële geldbedragen te betalen of grote geschenken aan te bieden aan derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement.”

Qatar

Het federaal parket zegt niet om welk land het gaat. Maar Le Soir en Knack vernamen van hun bronnen dat Qatar, het land waar momenteel het WK voetbal plaatsvindt, geviseerd wordt. Speurders zouden nagaan of Qatar geprobeerd heeft standpunten in het Europees Parlement te beïnvloeden op een manier die het klassieke lobbywerk overstijgt.

De huiszoekingen van de federale gerechtelijke politie vonden plaats in Elsene, Schaarbeek, Kraainem, Vorst en 1000 Brussel, zegt de woordvoerder van het federaal parket. “De operatie was gericht op assistenten van Europarlementsleden werkzaam in het Europees Parlement.”

 Er werden computers en smartphones in beslag genomen, aldus de woordvoerder. Bij een van de verdachten werd ook zowat 500.000 euro cash geld in beslag genomen. Vier personen zijn opgepakt voor verhoor, klinkt het nog.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten