Archiefbeeld ©  AFP

Duizenden burgers geëvacueerd in Duitse stad Heidelberg vanwege ontmanteling van bom uit Tweede Wereldoorlog

In de Duitse stad Heidelberg, in het zuidwesten van het land, is de politie gestart met de geplande evacuatie van duizenden inwoners, zo meldt het stadsbestuur. Bij bouwwerkzaamheden werd donderdag een bom van zowat 250 kilo uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt, in de buurt van het centrale station.

jvhBron: BELGA

De politie evacueerde donderdag na de ontdekking al de aangrenzende gebouwen, waaronder een kinderdagverblijf. Een explosievenopruimingsdienst kon de bom ook al veiligstellen, maar nog niet onschadelijk maken. In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de politie wacht gehouden bij de bom.

Hulpverleners gaan nu van deur tot deur en informeren de getroffenen via luidsprekers. Alle scholen en bedrijven in de regio blijven dicht, enkel het treinstation blijft zo lang mogelijk open. Reizigers kunnen er enkel in en uit via de hoofdingang. Wanneer de bom onschadelijk gemaakt wordt, zal het station kort sluiten. 

Het stadsbestuur verzoekt nu alle bewoners om het gebied onmiddellijk te verlaten. De evacuatie zou tegen de middag afgerond moeten zijn, aldus de politie. Op Twitter laat de stad alvast weten dat alles goed verloopt. “De politie kan op veel begrip rekenen, bewoners en voorbijgangers werken goed mee”, klinkt het. 

Duitsland stuit wel vaker op niet-ontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Experten kunnen de meeste bommen onschadelijk maken zonder incidenten.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners