© BELGA
Opvallend lage werkzaamheidsgraad in Brasschaat: sommige inwoners zijn te rijk om te werken
Volgens de recentste cijfers hinkt in Vlaanderen vooral de provincie Antwerpen achterop als het gaat over de werkzaamheidsgraad van de bevolking. De federale regering wil dat minstens 80% van de inwoners tussen 20 en 64 jaar aan een job geraakt, zodat we onze sociale zekerheid kunnen blijven betalen, maar in onze provincie haalt geen enkele gemeente dat. Onderaan het lijstje bengelt een opvallende naam: Brasschaat.
Volgens de meest recente cijfers uit 2019 is 72,9% van de 20- tot 64-jarigen in Brasschaat aan de slag. Dat is een pak lager dan het Antwerpse gemiddelde. Nochtans ligt het gemiddelde netto belastbaar inkomen in Brasschaat (23.759 euro) veel hoger dan het gemiddelde in de provincie Antwerpen (20.007 euro).
Wat is hier aan de hand? “We zien dat er in Brasschaat veel gezinnen zijn met één hoofdverdiener”, zegt Joke Van Bommel, woordvoerder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). “Er zijn daar gezinnen waar het niet nodig is om met twee te gaan werken.”
Van Bommel: “We zien specifiek in Brasschaat dat er ook vrij veel NEET-jongeren (not in employment, education or training, red.) zijn. Dat zijn jongeren die niet op school zitten, geen opleiding volgen en niet aan het werk zijn. Het gaat hier wellicht om jongeren die nog thuis wonen, afgestudeerd zijn en minder de noodzaak hebben om te gaan werken.”
Met andere woorden: veel Brasschaatse jongeren hebben geld genoeg en komen ook rond zonder een inkomen uit arbeid.
(cwil)
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Gerelateerd
Terreurschade aangeven, dat mag niet in het Nederlands: consternatie nadat slachtoffers gevraagd wordt documenten te vertalen
Daniël werd jarenlang verdacht van de moord op Ariane Mazijn: “De dag dat Du Lion werd opgepakt, is de mooiste van mijn leven”
Oprichter BMW Jorssen sterft onverwacht na operatie: “Willy was gek van BMW’s, verkooppraatjes had hij niet nodig”
Meest bekeken
Hoofdpunten
Veiling van Makro-inboedel gaat van start: ooit legendarische winkel wordt maand na sluiting leeggemaakt
Stikstofakkoord nog steeds niet rond, en zelfs Brussels Airport dreigt daar nu door in de problemen te komen
Vlaamse ministers rijden in drie jaar 1,3 miljoen kilometers met hun dienstwagen, en één minister steekt erbovenuit
Oprichter BMW Jorssen sterft onverwacht na operatie: “Willy was gek van BMW’s, verkooppraatjes had hij niet nodig”
OnlyFans-model: “Megan en Pommeline verdienen mogelijk tot 30.000 euro per maand”
Pechdiensten moeten elke dag minstens drie elektrische auto’s met lege accu depanneren