Uitbaters Wim Van Broekhoven en Christel Stessens van krantenwinkel De Pershoek in Olmen. © Raymond Lemmens

Olmens loterijsprookje gaat Europa rond: “Ook voor andere Euromillions-landen is dit uitzonderlijk”

Olmen -

De unieke loterijwinst van 165 inwoners van het dorpje Olmen (Balen) die net geen 143 miljoen euro mogen verdelen, gaat stilaan heel Europa rond. Franse, Duitse, Engelse en zelfs Hongaarse nieuwssites hebben het bericht opgepikt. “Ook voor de andere Euromillions-landen is zo’n grote groep winnaars een uitzonderlijk verhaal.”

LEES OOK. 165 gezinnen uit Olmen delen 143 miljoen uit pot Euromillions: “Geweldig dat we er met een hele groep van kunnen genieten”

Woensdag stond ze nog in krantenwinkel De Pershoek in Olmen de vaderlandse media te woord te staan, een dag later zijn het vooral de buitenlandse journalisten die bij woordvoerster Joke Vermoere van de Nationale Loterij aan de lijn hangen. “Media uit Frankrijk, Engeland, het internationaal persagentschap Reuters: ze hebben allemaal interesse in het verhaal van Olmen. Zeker de andere landen waar ze Euromillions spelen. Ook voor hen is het uitzonderlijk nieuws dat zo’n grote jackpot zoveel winnaars heeft opgeleverd.”

LEES OOK. Peter speelde altijd mee met de Euromillions-winnaars, behalve nu: “Ik voelde het maagzuur naar boven komen”

De winnaarsbegeleiding van de Nationale Loterij is volop bezig om die nieuwe rijken van Olmen bij te staan. “Niet alleen als ze erom vragen, we bellen ze ook proactief op”, zegt Joke Vermoere. “Ook de uitbaters van de krantenwinkel zijn daar een grote hulp in.”

‘De sint heeft 143 miljoen gedropt’

Normaal gezien zijn alle winnaars intussen op de hoogte. “Heel veel mensen hebben al hun gegevens doorgespeeld. Woensdag kwamen er nog nietsvermoedende klanten pas in de winkel zelf te weten dat ze de grote pot hadden gewonnen. De uitbater had al de avond van de winnende trekking een leuk mailtje naar de hele deelnemersgroep gestuurd, maar dat had duidelijk nog niet iedereen gezien”, zegt Vermoere.

LEES OOK. “Dit jaar leg ik extra veel cadeautjes onder de kerstboom”: op stap in Olmen, het kleine dorp waar nu 165 miljonairs wonen

Dat mailtje zag er ongeveer zo uit: ‘Net voor hij weer op zijn stoomboot richting Spanje ging, is de sint nog even gestopt om hier 143 miljoen euro te droppen. Jawel, we hebben met onze groep de jackpot van Euromillions gewonnen. Om alles goed te kunnen regelen en jezelf te beschermen, kan je best alleen intern de champagne laten knallen. We hebben al contact met de Nationale Loterij gehad, die heeft de winst bevestigd en we zullen alles correct met hen afhandelen.”

Winnend Multi-formulier

De Euromillions-winst in Olmen kwam er dankzij een Multi-spelformulier. Normaal betaal je 2,5 euro per cijfercombinatie waarbij je vijf nummers en twee sterren kunt aankruisen. Met een Multi-formulier kan je meer cijfers aanvinken en zo je winstkansen verhogen. Voor een biljet met acht nummers en twee sterren betaal je bijvoorbeeld 140 euro. In Olmen hadden ze met de groepsinzet van 15 euro per persoon verschillende Multi’s en enkele gewone formulieren ingediend, waarmee ze naast de jackpot van 143 miljoen ook nog wat extra zakgeld hebben verdiend.

LEES OOK. Limburgs koppel wint Euromillions na leven vol tegenslagen: “Kanker. Faillissement. Familiedrama. En nu 900.000 euro”

(StV)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten