Rusland laat basketster Brittney Griner vrij in ruil voor veroordeelde wapenhandelaar: “Haar dierbaren sluiten haar straks in de armen”

Brittney Griner, de Amerikaanse basketster die al sinds het begin van de invasie in Oekraïne, vastzat in Rusland voor het bezit van cannabisolie, is vrijgelaten. Haar vrijlating maakte deel uit van een gevangenruil met de veroordeelde Russische wapendealer Viktor Bout. Dat melden het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken en Amerikaanse media.

joro, sgg, wver, jvhBron: CNN

Bij de gevangenruil zouden geen andere gevangenen betrokken zijn. Amerikaanse diensten hebben de veroordeelde WNBA-ster nu in hechtenis genomen. Griner zit nu op het vliegtuig naar de Verenigde Staten.

President Biden sprak om 14.30 uur de natie toe. De president werd geflankeerd door vicepresident Kamala Harris en Griners echtgenote Cherelle Griner.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Na maanden onterecht vast te hebben gezeten in Rusland, in ondraaglijke omstandigheden, zal Brittney binnenkort weer in de armen van haar dierbaren worden genomen. Daar waar ze al die tijd had moeten zijn”, zei hij.“Dit is een dag waar we lang naar toe hebben gewerkt. We zijn nooit gestopt met aandringen op haar vrijlating. Het vergde moeizame en intense onderhandelingen”, voegde hij eraan toe, en bedankte iedereen die bij haar vrijlating betrokken was, evenals de Verenigde Arabische Emiraten, waar de ruil plaatsvond.

“De afgelopen maanden waren een hel voor Brittney”, ging Biden verder, er aan toevoegend dat de basketspeelster nu goedgeluimd is. “Ze is opgelucht dat ze eindelijk naar huis gaat, maar het feit blijft dat ze maanden van haar leven heeft verloren, een onnodig trauma heeft opgelopen. Ze verdient ruimte, privacy en tijd met haar dierbaren om te herstellen en te genezen van haar tijd dat ze ten onrechte werd vastgehouden.”

Brittney’s vrouw Cherelle in het Witte Huis, naast president Joe Biden. ©  REUTERS

De vrouw van Brittney, Cherelle Griner, bedankte de Amerikaanse president voor de inspanningen van zijn regering. “De afgelopen negen maanden zijn julliegetuige geweest van een van de donkerste momenten van mijn leven, en dus sta ik hier vandaag gewoon overweldigd door emoties. Maar de belangrijkste emotie die ik nu heb, is gewoon oprechte dankbaarheid voor president Biden en zijn hele regering.”

Griner werd in augustus in Rusland veroordeeld tot negen jaar cel en een boete van 1 miljoen roebel (ongeveer 17.000 euro) wegens bezit en smokkel van hasjproducten. Ze kreeg de straf voor het bezitten en smokkelen van drugs, nadat ze kort voor de Russische aanval op Oekraïne op het vliegveld van Moskou betrapt werd met cannabisolie.

Emma Meesseman, die tegenwoordig ook uitkomt in de WNBA, is alvast enorm verheugd met het nieuws van de vrijlating van de speelster van Phoenix Mercury.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Paul Whelan

Een smet op het goede nieuws, is dat een andere Amerikaanse gevangene uiteindelijk niet betrokken werd in de ruil. Lang werd gepoogd om ook Paul Whelan, die sinds december 2018 vastzit in een Russische cel, op verdenking van spionage, vrij te laten via de constructie. Maar dat plan ging niet door. “We zijn Paul Whelan niet vergeten. Dit was geen keuze welke Amerikaan we naar huis wilden halen. We hebben Trevor Reed naar huis gehaald toen we eerder dit jaar de kans kregen. Helaas, om totaal onwettige redenen behandelt Rusland de zaak van Paul anders dan die van Brittney”, zei Biden donderdag.

De familie van Paul Whelan verklaart blij te zijn met de vrijlating van Brittney Griner, maar zegt langs de andere kant “kapot te zijn” dat Whelan werd achtergelaten.

Paul Whelan ©  AP

Viktor Bout

Griner werd dus geruild tegen de Russische wapenhandelaar Viktor Bout.

Bout, bijgenaamd “de handelaar in de dood”, was tot zijn aanhouding in 2008 in Thailand een van de meest gezochte wapenhandelaars ter wereld. Hij profiteerde van de val van de Sovjet-Unie om goedkope wapens te leveren aan dictators, rebellen of terroristen. Bout werd door Thailand uitgeleverd aan de VS en veroordeeld tot 25 jaar cel voor wapenleveringen aan de guerrilla in Colombia. De Russische autoriteiten proberen de man, die nog soldaat was bij de Russische luchtmacht, al lang weer naar Rusland te krijgen. Bout heeft ook een link met ons land: hij opereerde een tijdje vanuit Oostende.

Het verhaal van Viktor Bout werd in 2005 verfilmd met de film ‘Lord of War’, met Nicolas Cage in de hoofdrol.

LEES OOK. Keert beruchte wapenhandelaar Viktor Bout straks terug naar Rusland dankzij gevangenenruil?

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten