Jef Walravens. © Martinella Geerts

Legendarische Berchemsupporter Jef Walravens overleden: “Hij was de opperleeuw, een mentor voor alle fans”

Antwerpen -

Een imposante snor, een vlag van de spionkop en een krachtig “Komaan leeuwen!”. Overal waar K. Berchem Sport komt, kende men Jef Walravens. De hondstrouwe en legendarische Berchemfan is zaterdagnacht op 85-jarige leeftijd overleden. De geel-zwarte familie reageert verslagen op het verlies, maar houdt alleen maar mooie herinneringen over aan haar ‘opperleeuw’: “Hij vormde het cement tussen iedereen die KBS ademt.”

“Een ruwe bolster met blanke pit, dat was Jef ten voeten uit. Een man die door zijn imposante figuur, opvallende snor en wilde bakkebaarden op ieders netvlies bleef plakken. Maar bovenal een charismatische en warme kerel met een hart van peperkoek. Een vaderfiguur voor alle supporters, jong en oud. Dat de Berchemfans zo’n goede naam hebben, is grotendeels zijn verdienste”, vertelt supporter Kris Verellen, die meer dan vijftig jaar met Walravens langs de zijlijn stond. 

“Toen het fenomeen spionkop zijn intrede maakte in het Belgische voetbal, was Jef er als de kippen bij. Gedaan met maatpakken op de tribune, in de plaats kwamen er sjaals en vlaggen. De vlag van ‘Spionkop’ droeg hij elke week met zich mee”.

Jef met zijn legendarische vlag. © Martinella Geerts

Volgens Verellen was Walravens het schoolvoorbeeld van een fanatieke voetbalfan: “Hij was enorm hevig, maar telkens binnen de lijntjes van het sportieve. Wanneer iemand zich misdroeg, rolde hij eens ostentatief met z’n ogen. Het was rap gedaan dan. Jef fungeerde als mentor voor ons allemaal. Als hij iets zei, luisterde iedereen. Een verbindende kracht tussen spelers, fans en iedereen die geel-zwart ademt. KBS zag hem ontzettend graag.”

Honderden steunbetuigingen

En dat werd meteen duidelijk nadat Berchem zijn overlijden had bekendgemaakt. “De steunbetuigingen rolden in ijltempo binnen. Dat zelfs iemand als Jonas De Roeck (voormalig coach en nu trainer van Westerlo) iets schrijft, wil toch heel wat zeggen. Ondertussen toonden meer dan 400 sympathisanten hun medeleven, wat enorm veel is voor een clubje als Berchem.”

Jef centraal in het vak met fanatieke supporters. © Martinella Geerts

“Zondag nemen we het op tegen RC Mechelen. Ik ben er zeker van dat de opperleeuw onze jongens vanuit de hemel naar de overwinning zal brullen, zoals alleen onze cheerman dat kon. Een ziggezagge-dansje rond zijn vlag zou een fantastisch eerbetoon zijn.”  (lava)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners