©  AFP

Biden heeft “geen enkele intentie” om met Poetin te praten, zegt het Witte Huis

De Amerikaanse president Joe Biden heeft “geen enkele intentie” om met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin te praten. Hiermee verwijst Washington naar een eerdere uitspraak van Biden donderdag, die toen zei met Poetin in gesprek te willen gaan als die een manier zou zoeken om de oorlog te beëindigen.

Bron: BELGA

Maar dat heeft de Rus nog niet gedaan, zo verduidelijkte Biden. “Als dat wel het geval zou zijn, dan zou ik in overleg met mijn vrienden van Frankrijk en de NAVO graag met Poetin rond de tafel gaan zitten om te zien wat hij in gedachten heeft”, zei hij op een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron.

Moskou heeft het voorstel tot gesprekken vrijdag echter verworpen, omdat het nog niet van plan is zijn troepen uit Oekraïne terug te trekken.

Daarnaast heeft Washington ook ontkend dat het druk zet op de Oekraïense president Volodimir Zelenski om de gesprekken met Poetin te hernemen. “De president (Biden, red.) heeft helemaal niet gezegd dat de tijd rijp was voor besprekingen”, verduidelijkte John Kirby, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis. “De oorlog zou vandaag zonder onderhandelingen ook kunnen eindigen als Poetin het juiste zou doen en Oekraïne zou verlaten. Zijn troepen hebben daar niets te zoeken.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners