© ATV
Vlaams geld voor maritieme site: theater en concerten worden mogelijk in ‘Dok 6’
De ontwikkeling van de Droogdokkensite tot een maritieme belevingssite begint in 2024. Het gaat om een investering van negen miljoen euro, waarvan vijf miljoen euro van Vlaanderen komt. In het schetsontwerp voor deze site krijgt elk dok een eigen functie. Dok 6 zal worden gebruikt voor evenementen, zoals theatervoorstellingen en concerten.
De Vlaamse regering maakt vijf miljoen euro vrij voor het eerste fase van de renovatie van de Droogdokkensite in het noorden van Antwerpen. De werken beginnen in 2024 en zouden twee jaar later afgerond zijn.
“De Antwerpse droogdokkensite kent zijn gelijke niet in Europa”, zegt Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed. “De site bulkt van het industriële erfgoed, waarbij de volledige evolutie van de droogdokkenbouw nog te zien en te beleven is. Dankzij de investering van vijf miljoen euro in de site kunnen tal van organisaties een mooie toekomst uitbouwen op deze plek die tot voor kort niet publiek toegankelijk was. Met de Vlaamse middelen worden het oude pomphuis en de droogdokken gerestaureerd.”
Shakespeare
Het Antwerpse schepencollege keurde recent het schetsontwerp goed voor de herontwikkeling van de Droogdokken tot een maritieme belevingssite. Dit gebied werd in 1861 aangelegd en is sinds 2001 beschermd als monument. Het opzet is om de sfeer van dit terrein te behouden. Op het inkomplein aan de twee AWN-gebouwen komt een maritiem object uit de MAS-collectie. Tussen dok 6 en 8 komt een tweede plein als uitloper van het Droogdokkenpark. Dit plein moet een publiekstrekker worden en sluit aan op dok 6 waar evenementen in kunnen worden georganiseerd. In het verleden werd in dit dok onder meer de Shakespeare-bewerking Ten Oorlog van Tom Lanoye opgevoerd. Het schip S.S. Amical verhuist dan van de inkom naar dit nieuwe plein.
De dokken krijgen ook een invuling. Dok 1 is een plek waar pleziervaarten aanmeren. Erfgoedschepen zijn te bewonderen in dok 2. Bezoekers kunnen in dok 3 en 4 kijken hoe schepen uit de collectie worden onderhouden en hersteld. Dok 5 is een werkend dok voor varend maritiem erfgoed. Dok 8 blijft een nat dok en dok 9 een permanent droog dok. Dok 10 wordt gebruikt door de nooddiensten.
© Victoriano Moreno
Buiten het tentoonstellen van de schepen zal op de maritieme belevingssite aandacht zijn voor de technologische en historische ontwikkeling van deze dokken en de scheepsherstelling. Bezoekers maken daar kennis mee via wandelroutes.
Wereldhaven
“Met veel groene openbare ruimte naast 9 historische droogdokken, 2 pomphuizen en een heus Havenbelevingscentrum wordt dit de plek waar de stad de haven omarmt”, zegt Annick De Ridder (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling en Haven. “Dankzij de Vlaamse subsidie kunnen we op de herontwikkelde Droogdokkensite het havenerfgoed de aandacht geven die dat erfgoed echt verdient.”
Schepen De Ridder op de Droogdokkensite. — © rr
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is bevoegd voor erfgoed. “De Droogdokken voeren ons terug naar een tijd waarin Antwerpen niet alleen een wereldhaven, maar ook een heuse scheepswerf was. Dat roemrijk scheepsverleden wordt dankzij deze ondersteuning door de Vlaamse regering nieuw leven ingeblazen”, zegt De Wever.
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Gerelateerd
Meest bekeken
Hoofdpunten
Rode Duivels leggen Duitsland over de knie na magisch eerste halfuur, De Bruyne opnieuw de geniale architect
ONS OORDEEL. Koning Kevin is terug! En twee Rode Duivels mogen daar hun voet zelfs bijna naast zetten
REACTIES. De Bruyne: “Goed om te zien dat we zo goed kunnen spelen, leuke match”
COMMENTAAR. “Dit was een topwedstrijd tegen een topland én Tedesco heeft hier veel uit geleerd”
Personeel van Antwerpse Delhaize die al drie weken bijna elke dag dicht is: “Een derde van mijn inkomen verloren, maar ik ga door”
Drama op lagere school in Ekeren: kind (11) in levensgevaar nadat muur omvalt