Bart Meulepas, William Leclef, Nathalie Mandelings, Hans Rubens en Jesse Van Bosstraeten van brouwerij Het Anker. Bart, Nathalie en Jesse zijn net tot ridder geslagen. ©  Sven Van Haezendonck

Drie jonge medewerkers van Het Anker tot ‘Ridder van de Roerstok’ geslagen

Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Lier -

Als je bij een brouwerij werkt, speelt de passie voor bier vaak mee. Daar kan je ook erkenning voor krijgen. Drie jonge medewerkers van brouwerij Het Anker in Mechelen zijn woensdagavond zo tot ridder geslagen. Voortaan maken ze deel uit van ‘De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers’, niet zomaar een eretitel.

Sven Van Haezendonck

De kunst van het bierbrouwen behoort tot ons Belgisch erfgoed. Daar is ook de ‘De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers’ een voortvloeisel van. Die vereniging bestaat al sinds 1946 en stamt rechtstreeks af van de eeuwenoude brouwersgilde. Tot vandaag vertegenwoordigt ze de traditie en de waardigheid van het ambacht. “Een van de mooiste panden op de Grote Markt van Brussel is nog altijd het Brouwershuis. De federatie is daar gevestigd en ons Ridderschap is daar een stukje van”, vertelt Hans Rubens van brouwerij Het Anker.

Vertegenwoordigers van Belgische brouwerijen zijn verenigd in de Hoge Raad, die het dagelijks bestuur vormt. Zij introduceren ieder jaar een aantal ridders. Dat zijn mensen die door hun beroep, afkomst of huwelijk in de brouwerswereld zijn terechtgekomen. “We hebben ook een jong ridderschap voor wie jonger is dan veertig. Het gaat om collega’s die in de sector werken, meestal in leidinggevende posities, productie of verkoop”, legt Rubens uit.

De Hoge Raad van ‘De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers’ verzamelde in Batteliek. © Sven Van Haezendonck 

Wie de eretitel krijgt, heeft zich verdienstelijk gemaakt voor de promotie van de Belgische biercultuur. “Op voordracht van minstens twee brouwerijen ben je kandidaat. De Hoge Raad maakt de selectie”, zegt Hans Rubens. In Batteliek heeft de Grootmeester Alain De Laet drie jonge medewerkers van Het Anker tot Ridders van Recht geslagen.

Mooi eerbetoon

Een van de drie is Jesse Van Bosstraeten (35) uit Sint-Katelijne-Waver. Hij werkt zeven jaar voor de brouwerij en leidt er de verkoop voor heel ons land. “Ik ben opgegroeid rond de brouwerij. Het is leuk om een product te kunnen vertegenwoordigen dat uit je eigen stad komt. Het ridderschap is een mooi eerbetoon vanuit de brouwerij, want het is zij die ons voordraagt”, vertelt hij.

Nathalie Mandelings (31), een geboren en getogen Mechelse, is de tweede nieuwe ridder in het huis. Acht jaar waakt ze ondertussen over de kwaliteit in de brouwerij. “Het is heel speciaal. Ik voel me vereerd dat ik erbij mag horen. Ik vind het best spannend”, zegt ze.

Lierenaar Bart Meulepas (30) is brouwingenieur in Het Anker. Ook hij mag zich voortaan ‘Ridder van de Roerstok’ noemen. “Dat is bijzonder, het is fijn om tot deze groep te mogen behoren”, zegt hij.

Zijn favoriet bier in Batteliek is Roggevos, een pils die recent werd gebrouwen en ook werd geschonken tijdens de ceremonie. “Maar mijn grootste favoriet, dat is de Hopsinjoor van Gouden Carolus.”

Brouwingenieur Bart Meulepas (midden) zweert zijn trouw als ridder. ©  Sven Van Haezendonck

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners