De sponsortocht ging onder andere door de Kruidtuin in de Mechelse binnenstad. ©  Dirk Vertommen

Bijna 900 leerlingen stappen voor strijd tegen kansarmoede: “Steeds nadrukkelijker aanwezig in onze klassen”

Mechelen, Muizen -

Bijna negenhonderd leerlingen van het Busleyden Atheneum in Mechelen hebben woensdag tien kilometer gestapt door Mechelen en Muizen. Daarmee zamelen ze geld in voor de strijd tegen kansarmoede. De opbrengst van de sponsortocht gaat zowel naar de Warmste Week als naar medeleerlingen die de financiële ondersteuning kunnen gebruiken. En dat aantal neemt toe.

Sven Van Haezendonck

De sponsortocht past in het jaarthema van de secundaire school: ongelijkheid verminderen. Rond dat thema organiseerden verschillende campussen al educatieve activiteiten. Daarmee wil de school bij haar leerlingen de zin voor burgerschap en solidariteit aanscherpen. Kansarmoede is een van de vormen van ongelijkheid in onze samenleving en ook het centrale thema van de Warmste Week, de jaarlijkse solidariteitsactie van de VRT tijdens de eindejaarsperiode.

Thema actueler dan ooit

“Nu de inflatie en de op hol geslagen energieprijzen steeds meer mensen in een bestaansonzekere situatie duwen, is dit thema meer dan ooit actueel”, zegt Stefaan Croonen, algemeen coördinator van het Busleyden Atheneum. “Aangezien de Warmste Week jongeren sterk aanspreekt, hebben we beslist om rond dit aspect van ongelijkheid een grote actie op te zetten”, vertelt Croonen.

Leerlingen van de eerste graad uit zes campussen nemen deel aan het initiatief. ©  Dirk Vertommen

Leerlingen van de eerste graad van zes campussen laten zich voor de tocht sponsoren door familie en vrienden. Een deel van de centen gaat ook naar de sociale werking in de scholen. “Kansarmoede is steeds uitdrukkelijker aanwezig in onze klassen. Het aantal leerlingen dat opgroeit in gezinnen met financiële problemen, neemt toe”, zegt Stefaan Croonen.

Kosten overnemen

“We zullen het bij elkaar gestapte geld dan ook goed kunnen gebruiken om onze leerlingen financieel te ondersteunen. Bijvoorbeeld door een deel van de kosten voor hun lesmateriaal over te nemen of door hun deelname aan uitstappen te financieren”, legt de coördinator uit.

De sponsortocht liep langs de Dijledijk naar Muizen, en zo via Kerkenbos, Willendries en de Prinsenveldstraat naar de Vaartdijk in Mechelen. Door de Stationsstraat ging het opnieuw naar de Kruidtuin, waar de tocht begon.

‘Ongelijkheid verminderen’ is een jaarthema in het Busleyden Atheneum. ©  Dirk Vertommen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten