©  DBA

Bart De Wever: “Besparingen op cultuur zijn een habbekrats op totale begroting van de stad”

Antwerpen -

Al enkele weken protesteert de cultuursector over de besparingen die de stad Antwerpen doorvoert op de projectsubsidies. De komende drie jaar worden deze geschrapt, maar die besparing is volgens burgemeester Bart De Wever slechts één procent op de totale jaarlijkse besparing van 70 miljoen euro. Zo zei hij in De Ochtend op Radio 1.

debn

Schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) vroeg dinsdag aan coalitiepartner N-VA in De Ochtend “om geen zielloze cultuuroorlog te starten”. Maar dat vindt De Wever (N-VA) “nogal onzinnig”.

LEES OOK. Tom Meeuws (Vooruit) kritisch voor coalitiepartner N-VA: “De cultuursector voelt zich geviseerd en terecht”

“We besparen één procent op cultuur. In totaal besparen we 70 miljoen euro, daarvan is 700.000 euro op cultuur. Dat is een habbekrats op de totale begroting. We geven er trouwens nog ieder jaar 90 miljoen euro aan uit, waarvan nog altijd 25 miljoen aan subsidies”, zei de burgemeester.

Onvoorziene kosten

Verder verdedigde De Wever – net als Tom Meeuws – zijn begroting, en nam hij het ook op voor het werk van zijn Financiënschepen Koen Kennis (N-VA). “Tien jaar geleden waren we de meest failliete stad van Vlaanderen, nu de meest gezonde. Twee derde van onze schulden zijn afgebouwd. En ik ben trots op het traject dat wij gereden hebben met het harde werk van vooral schepen Kennis. We gaan gezond blijven, maar er zijn de afgelopen twee jaar onvoorziene kosten bijgekomen: de energiefactuur, de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne... en dat betekent nu dat je de tering naar de nering moet zetten en besparen. Je kan toch niet zeggen dat de ene wel moet inleveren en de andere niet?”

Sfeer zit goed

Voorts verduidelijkt De Wever dat de sfeer binnen de meerderheid nog steeds goed zit. “We hebben onze begroting op één avond rondgekregen, iets wat nergens ooit lukt. We hebben zelfs geen nacht moeten doorwerken. Dus die meerderheid die staat wel degelijk pal.”

ANALYSE. Kans dat de rangen in Antwerpse meerderheid zich sluiten is klein

Ook de uitspraken van schepen Ait Daoud in een interview met Gazet van Antwerpen, verdedigt hij. “Als ik dat interview herlees dan zie ik dat de schepen enkel antwoordt dat ze ofwel naar iets anders dan zou zoeken, ofwel zou gaan werken voor de kost als je niet enkel van je kunst kan leven. Dat zij nu van zich afbijt, daar sta ik honderd procent achter. Overigens heeft de cultuursector gezegd dat deze besparing de startende kunstenaars zal treffen. De schepen zal volgend jaar bekijken hoe we hen kunnen helpen.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten