©  BELGA

Rode Duivels sluiten de rangen: “Tijd voor actie”

One Love. De Rode Duivels benadrukken dat er geen spanningen (meer) zijn na een goed groepsgesprek. De focus ligt nu vol op Kroatië: “De bondscoach heeft wat plannetjes…”

Pieter-Jan Calcoen en Ludo Vandewalle in Doha

LEES OOK. Rode Duivels ontkennen rel in kleedkamer, Eden Hazard: “Gevochten met Jan Vertonghen? Neen, hij is groter dan ik”

’t Moet zijn dat Roberto Martinez waarde hecht aan het advies van Jef Brouwers. De sportpsycholoog had in een call met Martinez aangegeven dat een groepsgesprek weleens de oplossing kon zijn om de spanningen weg te werken, dus wat deed de bondscoach? Juist, ja. Maandagavond, nadat de families en vrienden van de spelers het hotel hadden verlaten, zonderden de Rode Duivels én de stafleden zich af om alles op tafel te gooien. “Dat heeft een uurtje geduurd”, sprak kapitein Eden Hazard op de druk bijwoonde persconferentie – de tent zat vol.

Netelige vragen

Ook Thibaut Courtois meldde zich in het mediacenter. Oorspronkelijk zouden bankzitters Arthur Theate en Yannick Carrasco de honneurs waarnemen, maar in overleg werd beslist om meer ervaren pionnen naar de journalisten te sturen. Er zouden netelige vragen komen…

Hazard en Courtois pareerden die zonder enige moeite. De voorbije dagen verschenen er verschillende artikels over irritaties binnen de spelersgroep – Martinez gaf zelfs toe dat die er effectief waren –, maar het stuk in de Franse krant L’Équipe over een kletterende ruzie tussen enerzijds Jan Vertonghen en anderzijds Eden Hazard en Kevin De Bruyne werd in het Frans, het Nederland en het Engels ontkend: “Het zijn leugens.” Iedereen mocht – neen, móést het horen – dat de Rode Duivels nooit zo diep hebben gezeten als gedacht wordt. En vooral: dat ze weer op één lijn zitten.

©  BELGA

Of dat effectief zo is, dat moet morgen tegen Kroatië blijken. Wat Courtois en Hazard hoe dan ook deden, was de angel er even uit halen. Met voldoende zelfkritiek en af en toe een kwinkslag. Hazard: “Gevochten met Jan? (lacht) Hij is groter dan ik.”

Maar bon, zoals de spelers het zelf verwoordden: “Het is goed geweest om te praten, maar nu is het tijd voor actie”, aldus Courtois en Hazard unisono. Tegen Canada en Marokko ontbrak het aan die actie: het was lamlendig en ongeïnspireerd. “Maar de coach heeft een paar plannetjes”, verzekerde Courtois, die ook iets positiefs denkt te kunnen halen uit de heisa van de afgelopen dagen. “De verhalen hebben ons nog meer bij mekaar gebracht, er is veel vechtlust. Daar begint het allemaal mee. We moeten wel beter doen.”

Hazard en KDB warmen apart op

Het is nu maar de vraag hoe Martinez het gaat aanpakken. Zonder Amadou Onana, dat is zeker – hij is geschorst. Maar komen er voorts nog wissels? Eden Hazard en De Bruyne warmden in elk geval apart op tijdens het voor de pers open kwartier training. Bij de voetbalbond wordt gezegd dat hun aantreden tegen de Kroaten niet in gevaar komt. Het is maar best ook: willen de Duivels winnen, dan zullen ze op hun best moeten zijn. De rangen zijn gesloten, de rust is teruggekeerd. Het vizier kan nu helemaal op Kroatië. Volgens Hazard is het geloof groot: “We zijn verenigd.” Tant mieux.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten