Marlies Van Wemmel wil haar initiatief volgend jaar verder verspreiden. © Dirk Vertommen

Marlies (40) zet strijd verder tegen ‘overbespulling’: “Ik heb een jaar niks nieuw gekocht, wie doet mee in 2023?”

Booischot -

Marlies Van Wemmel startte 2022 met een straf voornemen: het hele jaar zou ze ‘niks nieuw’ kopen, met uitzondering van voeding, medicatie en brandstof. Dat gaat de Booischotse goed af, in die mate dat ze het project nu wil uitbreiden naar iedereen die mee wil doen.

Bert Provoost

Iedereen NiksNieuwjaar, zo doopte Marlies de verderzetting van haar project. Ze maakte een website waar mensen zich kunnen aanmelden om mee te doen. “Er is heel veel overbespulling in onze samenleving”, legt ze met een zelfverzonnen woord uit. “Er wordt heel veel gekocht, hoewel er bijna altijd een alternatief voor bestaat. Daarom heb ik in januari 2022 beslist om een jaar lang niks nieuw te kopen”, legt ze uit.

En dat lukte. Voor een volledige terugblik is het nog een paar weken te vroeg, al ziet het er niet naar uit dat ze op een zucht van de eindmeet nog schromelijk in de fout zal gaan. “Het was natuurlijk wat aanpassen, maar al snel merkte ik dat het echt wel mogelijk was. De kerstperiode komt er nog aan, maar ook daar zullen tweedehandse cadeautjes onder de boom liggen.”

LEES OOK. Jaar lang niets kopen blijkt makkelijker dan gedacht, getuigt Marlies (40) uit Booischot: “Lego gehuurd als cadeau voor mijn zoontje”

Marlies tussen het kinderspeelgoed: ook dat werd tweedehands gekocht. © Dirk Vertommen

“Ik heb heel veel dingen gekregen en geruild. Voor de rest kocht ik wat ik nodig had in de kringwinkel of elders via het internet. Zelfs bouwmaterialen voor onze verbouwing of wisselstukken voor mijn auto heb ik tweedehands gevonden. Ook speelgoed voor de kinderen heb ik niet meer nieuw gekocht, zonder dat ze ooit iets tekort zijn gekomen. Ik heb geleerd dat er maar weinig is dat je écht nieuw nodig hebt.”

Fanatiek, of niet

Maar nu is het volgens haar tijd voor de volgende stap, een stap met nog meer gevolgen. “Als ik een jaar niks nieuw koop, dan heeft dat een zeker effect. Ik kocht vroeger op een jaar tijd misschien 100 keer iets nieuw en al die dingen zijn nu niet voor mij gemaakt moeten worden. Maar als pakweg duizend mensen meedoen, dan is het effect véél groter. Ook al zouden ze het niet zo fanatiek aanpakken als ik en bijvoorbeeld maar drie keer per jaar iets tweedehands kopen in plaats van nieuw. Dan maken we samen nog veel meer het verschil.”

De flyer van de nieuwe actie. © RR

Mensen kunnen op de website www.niksnieuwjaar.be aanduiden of ze all the way mee willen doen, of dat ze zich gewoon willen laten inspireren met concrete tips om in 2023 een beetje minder spullen nieuw te kopen. “Ik hoop er een brede beweging van te kunnen maken, dan wordt mijn 2023 heel geslaagd”, besluit Marlies.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten