De Afleidingsdijle tussen de wijk Nekkerspoel en het Douaneplein. Ietsje verderop komt er een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het water. ©  Dirk Vertommen

Fiets- en voetgangersbrug tussen Nekkerspoel en Douaneplein komt stap dichterbij

Mechelen -

De stad Mechelen sluit met De Vlaamse Waterweg een samenwerkingsovereenkomst voor een nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Nekkerspoel. Aan kasteeldomein De Borcht moet ze de wijk over de Afleidingsdijle verbinden met het Douaneplein en de fietsinfrastructuur langs de tangent.

Sven Van Haezendonck

Bijna een jaar geleden kende de Vlaamse regering ruim 3,4 miljoen euro toe voor het project Nekker Nova. Het moet de wijk een aantrekkelijkere toegangspoort geven. Dankzij de steun van Vlaanderen kon de stad een aantal deelprojecten sneller opstarten. Daaronder ook de nieuwe fiets- en voetgangersbrug die een oversteek over het water mogelijk maakt tussen het jaagpad aan Nekkerspoel-Borcht en het Douaneplein. Op die plek is de Afleidingsdijle zo’n veertig meter breed.

“Het verbeteren en uitbreiden van de fietsinfrastructuur blijft een van onze hoofddoelstellingen deze bestuursperiode. Het wordt daardoor steeds aangenamer en veiliger om de fiets te nemen”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+). Voor de fietssnelweg F1 werkt de stad daarvoor samen met de provincie Antwerpen. Bij projecten op gewestwegen, waaronder de vesten, is het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de partner.

Fiets als snelste vervoersmiddel

Voor de nieuwe brug in Nekkerspoel heeft de gemeenteraad maandagavond een overeenkomst goedgekeurd met De Vlaamse Waterweg. “De volgende stap is het fijnmaziger maken van het fietsnetwerk. De brug in Nekkerspoel is daar een belangrijk voorbeeld van. Het fietsnetwerk wordt zo een dragende structuur in ons stadsweefsel: de fiets wordt steeds vaker het beste en snelste vervoermiddel voor kortere verplaatsingen. Daar winnen we allemaal bij”, legt schepen Princen uit.

Het is de bedoeling om in het voorjaar van 2023 een ontwerper aan te stellen voor de brug. Als alles vlot loopt, moet de aanvraag voor een omgevingsvergunning in de eerste helft van 2024 volgen. De brug bouwen aan het jaagpad vlak bij kasteeldomein De Borcht biedt volgens de stad verschillende voordelen.

De spoorwegtunnel in de Nekkerspoelstraat. ©  Dirk Vertommen

LEES OOK. Alle paaltjes in Mechelse wijk Nekkerspoel gaan weg: er komen camera’s in de plaats

Op die plek is een logische aansluiting mogelijk met de fietstunnels aan de overkant. Bovendien mag de brug de waterkeringsmuur niet doorbreken en moet de weg dus worden verhoogd. Op het jaagpad is dat enkel lokaal nodig.

“Op dit moment is de toegang tot de wijk Nekkerspoel minder aantrekkelijk, maar door het project Nekker Nova zal dat grondig veranderen”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling.

De realisatie van de brug is maar een van de deelprojecten. “Er komt ook een aangenamere tunnel onder de sporen en een nieuw plein aan het Nova-gebouw, het huidige Speelgoedmuseum”, vertelt Geypen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten