Gemeenschapswachten controleerden in vijftien scholen in Mechelen van 1.470 leerlingen de fiets. ©  Pol De Wilde

Na controle fietsen in vijftien Mechelse scholen: maar 51% volledig in orde

Mechelen -

De jaarlijkse controle van fietsen door Mechelse gemeenschapswachten is achter de rug. In vijftien scholen controleerden zij in totaal 1.470 fietsen. Daarvan was maar 51% volledig in orde. Opvallend is ook dat er veel minder scholen hebben deelgenomen.

Sven Van Haezendonck

Fietsen die volledig in orde zijn, beschikken over een bel, een rem vooraan en achteraan, reflectoren in de pedalen, een rode reflector achteraan, een witte reflector vooraan en over reflectoren op de zijkant. De gemeenschapswachten stelden wel vast dat meer leerlingen een bel op hun fiets hebben.

Na de controle kregen alle leerlingen een set fietslichtjes mee naar huis. “De controles bewijzen jaar na jaar hun nut, maar dit jaar zijn ze extra belangrijk. Er zijn verschillende ingrepen aan de mobiliteit in onze stad en de diversiteit aan voertuigen op het fietspad neemt toe. Fietsers en vooral jonge fietsers moeten zien en gezien worden”, zegt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Jeugd en Preventie.

In vergelijking met vorig schooljaar heeft ruim de helft minder scholen deelgenomen aan de actie: vijftien, terwijl het er vorige keer nog 32 waren. “Gezien de verschillende crisissen is dat natuurlijk begrijpelijk. Onze scholen hadden andere katten te geselen. Samen met hen gaan we aan de slag om extra in te zetten op de veiligheid van onze jeugd”, vertelt Labsir. Hij lanceert een warme oproep aan de scholen om volgend jaar zeker in te schrijven. (svh)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten