© ATV

Twaalfde Dag van de Wetenschap is opnieuw een groot succes. “Het is geen ver-van-je-bedshow”

Antwerpen -

Zondag vond in heel Vlaanderen en Brussel de 12e editie van de Dag van de Wetenschap plaats. Het evenement trok heel wat bezoekers, voetbal of geen voetbal. Ook in Antwerpen kon men op verschillende locaties terecht voor een mix van workshops, demonstraties, lezingen en andere activiteiten. Wij namen een kijkje op de Stadscampus van UAntwerpen, waar ook hogescholen AP en KdG en de Hogere Zeevaartschool aanwezig waren.

“De Dag van de Wetenschap wil een groot feest zijn waar jong en minder jong op een laagdrempelige manier kan kennismaken met wetenschap in de ruimste zin van het woord, gaande van chemie tot criminologie, en ontdekken dat het geen ver-van-je-bedshow is,” zegt Tine Rams van UAntwerpen.

Cinema Sci Fair, een project van Nele Wynants (in het midden op de foto) © Nattida-Jayne Kanyachalao

Wetenschap op de kermis

Zo stelde kunst- en theaterwetenschapper Nele Wynants er ‘Cinema Sci Fair’ voor. Aan de hand van oude filmpjes kon men zien hoe de kermis er honderd jaar geleden uitzag. “Vroeger was dat niet alleen een plek waar het grote publiek zich kon uitleven met botsauto’s en achtbanen, maar ook kon kennismaken met de wetenschappelijke wereld. De stand van de medische kennis -inclusief alle mogelijke vieze ziektes die je kon oplopen-, rariteitenkabinetten, nieuwe uitvindingen zoals röntgenstralen, toverlantaarns die toonden hoe exotische landen en dieren er uit zagen, noem maar op. Destijds waren er weinig andere plekken waar zoiets, voor een vaak ongeletterd publiek en zonder bioscopen, mogelijk was.”

Een lezing van de bekende historicus Kenneth Lasoen over de Belgische inlichtingendiensten lokte heel wat geïnteresseerden. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Knikkerbaan uit papier

Elders op UAntwerpen kon je dan weer meebouwen aan een knikkerbaan. En niet zo maar één: de hele constructie werd uit papier gemaakt. Professor Bouwkunde Johan Blom: “Zo ontdek je dat men met een materiaal dat er op het eerste zicht fragiel uitziet, toch heel stabiele constructies kan bouwen, mits de stukjes op een intelligente manier worden geplooid en met elkaar verbonden.”

© Nattida-Jayne Kanyachalao

Bart Boussemaere uit Edegem is met zijn zoontje Jerome volop bezig met het minutieus in elkaar zetten van een looping voor de knikkerbaan. “Onze familie bestaat uit heel nieuwsgierige mensen en we zijn eerlijk gezegd allemaal wetenschapsnerds. Zo doen we bijvoorbeeld graag samen scheikundeproefjes.” “Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in elektriciteit en vooral ruimtevaart,“ vult Jerome aan. “Ik heb onlangs de lancering van de Artemis-raket gevolgd en ben lid van Oberon, de jongerenwerking van volkssterrenwacht Urania in Hove.”

Bart Boussemaere en Jerome, druk in de weer met hun bijdrage aan de papieren knikkerbaan © Nattida-Jayne Kanyachalao

De Dag van de Wetenschap was voor vader en zoon dan ook een hoogdag. “We hebben een erg drukke agenda. Jerome heeft al tandpasta gemaakt en geleerd hoe hij bloed kan afnemen. Later staat er nog een Lego-zeilrace op het programma en als ontspanning gaan we tijdens de ‘Math Jam’ een beetje aan recreatieve wiskunde doen.” Jerome: “We moeten helaas keuzes maken want het is erg kort dag en het aanbod enorm. Wat mij betreft mogen ze er gerust een Week van de Wetenschap van maken.”

© Nattida-Jayne Kanyachalao

Olifantentandpasta

De afdeling chemie was met name bij kindjes heel populair. Daar konden ze, gehuld in een witte labojas, bruisballen leren maken. “De kleur en het geurtje mogen ze zelf kiezen en later in bad gebruiken,’ lacht Christophe De Bie van UAntwerpen. “Met dit soort experimenten ondervinden ze op een ludieke manier hoe chemische producten in het dagelijkse leven worden gebruikt en hoe die worden gemaakt. Verder doen we ook demo-proefjes zoals een augurk licht laten geven door er stroom door te sturen.” Ook de ‘oflifantentandpasta’ blijkt een hit en geen wonder: de resulterende schuimmassa was indrukwekkend.

Chemicus Christophe De Bie maakt ‘olifantentandpasta’ © Nattida-Jayne Kanyachalao

Ruben en Eva uit Zwijndrecht zijn druk bezig met het maken van zo’n bruisbal. Mama Mieke Van Laer: “Het is leuk om hier kennis te maken met de praktische kant van wetenschap. Zo woonden we al een lezing bij over dierenogen bij. Hoe kijkt bijvoorbeeld een vlieg naar de wereld? Dat soort dingen zijn heel interessant en tonen aan dat wetenschap allesbehalve saai is.”

Ruben, Eva en mama Mieke zijn druk in de weer met bruisballen © Nattida-Jayne Kanyachalao

Ze heeft niets dan lof voor de Dag van de Wetenschap: “Hier maak je echt mee wat het allemaal inhoudt, wat voor kinderen en jongeren zeker een motivatie kan zijn om later een wetenschappelijke richting te gaan volgen. Zo is Ruben erg goed in wiskunde en geïnteresseerd in geschiedenis, maar helaas studeert hij niet zo graag. Toch zie ik hem later wel naar de universiteit gaan en hier wordt daar vandaag misschien wel mee de aanzet voor gegeven.” (mibl)

© Nattida-Jayne Kanyachalao

© Nattida-Jayne Kanyachalao

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners