© ATV

Kindje kritiek na medisch incident bij onthaalmoeder in Malle: “Geen strafbare feiten, er is net heel scherp gereageerd”

Malle -

Een kindje van elf maanden is donderdagnamiddag in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht na een medisch incident bij een onthaalouder in Malle. ”De onthaalmoeder heeft correct gehandeld, er kan haar niets verweten worden”, zegt Ineke Brems van Ferm, de organisatie waartoe de onthaalmoeder behoort. Ook het parket van Antwerpen laat weten dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.

dvd, jtp, adm, vbr

Volgens Ferm legde de onthaalmoeder het kindje te slapen, en merkte ze toen ze kwam controleren dat er een probleem was: het kindje ademde niet meer. “De onthaalmoeder is onmiddellijk in actie geschoten en heeft de nodige zorgen toegepast. Ze heeft de hulpdiensten verwittigd en ze heeft ons verwittigd. Er kan haar niets verweten worden, ze heeft correct gehandeld”, zegt Brems.

De onthaalmoeder was het kindje aan het reanimeren toen de ziekenwagen ter plaatse kwam. De baby van elf maanden zou een medische voorgeschiedenis hebben. Het kindje ligt nog steeds in het ziekenhuis.

De onthaalouder behoort tot de organisatie Ferm. Haar opvang werd meteen gesloten. Ze werd ook tijdelijk geschorst door het agentschap Opgroeien. “De vrouw is er zelf heel hard van aangedaan en kan nu uiteraard geen kinderen opvangen”, zegt Caroline Audoor, woordvoerster van Ferm. “Wij hebben de andere ouders daarvan op de hoogte gebracht en ook Opgroeien verwittigd, zoals het hoort. Ons lijkt het op dit moment om een ongeval te gaan.”

“Het is belangrijk dat ze de ruimte krijgt om hiermee om te gaan en dit te verwerken”, zegt ook Ineke Brems van Ferm.

Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) heeft intussen ook gereageerd op Facebook. “Gisteren is er in onze gemeente iets heel tragisch gebeurd”, schrijft ze. “Een elf maanden oud kindje is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis nadat de onthaalmoeder de hulpdiensten had verwittigd dat er iets ernstig mis was.”

“Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de ouders en familie. Dit moet zowat het ergste zijn dat je als ouder kan meemaken. Maar ook als onthaalmoeder. Want zij zit eveneens in zak en as.”

Heel adequaat gereageerd

“De baby was getroffen door een medisch probleem”, zegt ook Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. Omdat het agentschap Opgroeien meteen overging tot een tijdelijke schorsing, ontstond donderdagavond de indruk dat het voorval kaderde in eerdere verslaggeving over wantoestanden in de kinderopvang. Daar is in dit geval echter geen sprake van, verduidelijkt het parket. Dat werd volgens procedure verwittigd omdat dit altijd gebeurt wanneer er sprake is van reanimatie bij een minderjarige. “Al vrij snel was duidelijk dat er geen sprake is van strafbare feiten. Integendeel. De onthaalouder heeft net heel adequaat en heel scherp gereageerd.”

“De preventieve maatregel die werd ingesteld door het agentschap Opgroeien moet dan ook eerder worden gezien als een poging tot cooling down. Op het moment dat het voorval zich voordeed, waren er meerdere volwassenen aanwezig – wellicht familieleden van de onthaalouder. Zij zijn vanzelfsprekend nog erg onder de indruk van wat er gebeurde, en dat zijn de ouders van het kindje ook. De baby is op dit moment nog altijd in zeer kritische toestand.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners