© atv

Weinig enthousiasme in de Waagnatie na zuinige zege Rode Duivels: “Ik begrijp niet waarom ik hier in godsnaam naartoe ben gekomen”

Een paar honderd supporters zakten woensdagavond af naar de Waagnatie in Antwerpen om er de wedstrijd van de Rode Duivels te volgen via het grote scherm. Naar analogie met het spel van de Duivels, bleef het grote enthousiasme achterwege. Maar de jongens van Martinez pakten de drie punten en dat bleek voldoende voor een ingetogen feestje aan de Rijnkaai.

Laurens Van Aert

Met de driekleur op de wangen, een vlag op de rug en truitje om de schouders betreden honderden supporters de Waagnatie. Opvallend veel shirts dragen de tekst ‘Brazil 14’. Nostalgie naar betere tijden, zo lijkt het wel. De pronostiekjes waaraan aanwezigen zich wagen duiden immers op weinig vertrouwen in de Duivels. “0-3.” “2-4.” “1-2.”

“We moeten echt af van de negativiteit”, oordeelt supporter Kurt Stroobants. “Ik heb altijd gezegd dat we wereldkampioen worden, en daar blijf ik bij. Jammer dat niet iedereen in onze jongens gelooft. Als we straks de drie punten binnenrijven, zal die perceptie wel veranderen.”

©  Walter Saenen

Hand op het hart

Wanneer de Brabançonne weerklinkt, plaatsen tientallen fans de hand op het hart. Onder luid gejuich beginnen de Rode Duivels aan hun toernooi. Als de bal na goed tien minuten op de stip gaat voor Canada, houdt iedereen de adem in. Gelukkig voor de Belgen ranselt Courtois de bal uit de hoek. De decibelmeters van de Waagnatie gaan voor het eerst volledig in het rood.

Maar ook nadien geen gebrek aan gezucht, geblaas en tandengeknars. En dan knalt Michy Bat­shuayi de Belgen haast uit het niets op voorsprong. Het dak gaat eraf aan de Rijnkaai: een klank- en lichtshow geeft wat extra schwung aan de festiviteiten. Kort daarna gaan de spelers thee drinken in Doha. In Antwerpen kiezen fans toch vooral voor een frisse pint.

Bij aanvang van de tweede helft heeft spanning en gezeur plaatsgemaakt voor plezier en vreugdekreten, maar lang duurt dat niet. De Duivels halen niet hun beste niveau, en dat weegt op het enthousiasme. “Ik begrijp niet waarom ik hier in godsnaam naartoe ben gekomen”, roept een teleurgestelde supporter.

©  Walter Saenen

En terwijl de wedstrijd verder hobbelt, neemt de frustratie bij de aanwezige fans toe. Even waait er een golf van positiviteit door het fandorp wanneer Leandro Trossard het veld betreedt. Maar wanneer ook de Limburger ongelukkig met de bal over de achterlijn loopt, weerklinkt vooral gezanik.

©  Walter Saenen

‘Freed From Desire’

Het is duidelijk: het grote enthousiasme van de afgelopen jaren is ver zoek. Maar wanneer scheidsrechter Sikazwe na een prangend slot het laatste fluitsignaal laat weerklinken, slaakt de zaal een zucht van opluchting. De dj laat er geen gras over groeien en knalt Freed From Desire door de speakers. Plots lijkt de sfeer van Brazilië 2014 opnieuw in het land. Maar om dat terug te brengen, is er nog veel werk. Zowel op als naast het veld.

©  Walter Saenen

©  Walter Saenen

©  Walter Saenen

Volg het nieuws over WK voetbal 2022 overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws