© rtv

De Kleppende Klipper in Mol verwarmt op creatieve wijze: “Warmte van oven gaat anders toch maar verloren”

Mol -

Cafés en restaurants kreunen onder de hoge energieprijzen, maar restaurantboot De Kleppende Klipper in Mol heeft sinds kort een bijzondere oplossing om de stookkosten te drukken. Een installatie van koperen buizen brengt de warmte van de ovens vanuit de keuken tot in het restaurant.

Jonas van Boxel

Na de loodzware coronacrisis moeten restaurantuitbaters opnieuw met panklare oplossingen komen om te overleven, deze keer door de hoge energieprijzen. Sommigen rekenen de kost door op hun menukaart, anderen laten klanten betalen om de terrasverwarming aan te zetten. Bistro Tilo in Retie lanceerde dan weer de ‘Dikke Truien Sundays’, zondagen waarop de verwarming vijf graden lager gaat en klanten korting krijgen op hun eten.

Enkele kilometers verder, in Mol, bedacht Danny Vermeer een andere oplossing. Vermeer baat restaurantboot de Kleppende Klipper op het kanaal Bocholt-Herentals uit. Gewoon de thermostaat lager zetten, doet hij liever niet. “Mijn filosofie is dat de mensen op restaurant een warme ontvangst verdienen, letterlijk en figuurlijk. Daarom ben ik andere manieren gaan opzoeken om te besparen.”

Vermeer vond de oplossing in zijn keuken. “We koken op een fornuis dat de hele dag warm blijft, aangezien we een doorlopend open keuken hebben. De twee grote ovens daaronder gebruiken we niet, omdat die moeilijk te regelen zijn. De ovens worden wel automatisch warm, maar die warmte ging dus plompweg verloren via de schouw.”

Uitbater Danny Vermeer bij zijn ovens. ©  BERT DE DEKEN

Daar bracht de uitbater verandering in. “Met een systeem van koperen buizen, 50 meter per oven, tap ik de warmte van de ovens af. Via een circulatiepomp en een drukvat gaat de gerecupereerde warmte naar een koperen spiraal die centraal in het restaurant hangt.”

Stookolie

Volgens Vermeer moeten zijn radiatoren hierdoor een pak minder draaien. “Ze slaan af en toe nog aan, maar veel minder dan vroeger.” Hierdoor zal het restaurant stevig kunnen besparen op stookkosten. “Aangezien boten en gas niet samengaan, kook en verwarm ik op stookolie. Jaarlijks heb ik 25.000 à 30.000 liter stookolie nodig, maar dat zal nu dus een stuk minder zijn.”

Danny Vermeer bij de koperen buizen. ©  BERT DE DEKEN

Zware investeringen moest Vermeer niet doen voor zijn installatie. “Ik heb alles zelf gedaan voor een paar honderd euro. Koperen buizen zijn niet goedkoop, maar ze zijn een blijver.” Vermeer is blij dat hij zijn prijzen nu niet moet opdrijven om de energiefactuur te dekken. “En hopelijk breng ik collega-horeca-uitbaters op ideeën om zelf creatieve oplossingen te bedenken.”

LEES OOK. Horecazaak lanceert dikketruienzondagen: “Wij minder stoken, klanten minder betalen”

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mol in als startgemeente.

Nu in het nieuws