Jan Jaap van der Wal: “Ik hoop dat de Antwerpse aanvaller Jeremy Doku weer kan verrassen.” ©  Jeroen Hanselaer

Jan Jaap van der Wal wordt onze WK-columnist: “Ik wil België en Nederland verenigen, tenminste voor een paar weken”

Antwerpen -

Hij zal zich niet uitspreken over de ruimte tussen de linies of andere supertechnische kwesties – “ik zou het ook niet prettig vinden als Jan Vertonghen comedy gaat analyseren” – maar Jan Jaap van der Wal zal op zijn geheel eigen wijze iedere WK-wedstrijd van de Rode Duivels én van Oranje nabespreken in uw krant. “Het zijn twee goede ploegen. Ik zal zo lang mogelijk de ‘tous ensemble-oranjesfeer’ erin houden.”

Maaike Floor

Stand-upcomedian en televisiepresentator Jan Jaap van der Wal (43) woont ondertussen al een jaar of zes op het Antwerpse Zuid en fileerde tot mei dit jaar het nieuws voor De Ideale Wereld. Hij is ondertussen een nieuw televisieprogramma aan het voorbereiden, maar de komende weken zal hij zich dus op het voetbal storten. “Je zult me niet horen beweren dat ik de grote expert ben, maar ik kijk altijd wel naar alle wedstrijden van die grote toernooien.”

Verwacht niet om Jan Jaap van der Wal tijdens een WK-wedstrijd tegen te komen in een Antwerps café, want hij kijkt het liefste thuis. “Ik ben geen kroegkijker, ik ben een thuiskijker. Misschien komen er wel eens vrienden langs om mee te kijken, dat sluit ik niet uit. Mijn vrouw Eva krijgt in ieder geval pas interesse als we in de kwartfinales staan. En ons zoontje Tove (5) zal ook wel eens meekijken als de wedstrijden om 16u beginnen, maar negentig minuten is voor hem wel lang om geboeid te blijven. Hij heeft over het algemeen ook meer last van Lego-koorts dan van voetbalkoorts.”

©  Jeroen Hanselaer

Echte Duivels-fan

“Mensen vragen vaak of ik me nu Nederlander of Belg voel, maar ik zweef vrolijk tussen die twee identiteiten door. Sinds ik hier woon, ben ik echt wel fan geworden van de Rode Duivels. In het begin was dat een gemakkelijke keuze, want toen slaagde Nederland er niet eens meer in om zich te kwalificeren voor EK’s en WK’s. Ondertussen is dat wat veranderd, maar toch. Neem nu die wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan in 2018: die staat in mijn geheugen gegrift. Zó spannend, zo memorabel. Toen zat ik wel héél fanatiek tegen mijn iPad te schreeuwen. Ook de wedstrijd tegen Brazilië was fenomenaal.”

Jan Jaap van der Wal heeft grote sympathie voor Rode Duivels Youri Tielemans, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku. “Ik hoop dat Lukaku op tijd hersteld is. En dan heb je natuurlijk een Vertonghen en een Alderweireld, die waarschijnlijk nog blijven voetballen tot ze 46 zijn. Bij de Rode Duivels is er vier jaar geleden al gezegd: het is nu of nooit. Hopelijk wordt het dan toch nog ‘nu’. Ik hoop ook dat aanvaller Jeremy Doku weer kan verrassen. Is hij een Antwerpenaar? Oké, dan zet ik al mijn geld op hem in.” Bij Oranje zijn Jurriën Timber, Davy Klaassen en Frenkie de Jong zijn favoriete spelers.

Bondscoach Roberto Martínez lijkt Jan Jaap een heel verstandige man. “Die zal geen rare dingen doen. Alleen moet je soms wél rare dingen doen als je iets teweeg wilt brengen. Het gevaar van Martínez is dat hij als een nachtkaarsje uitgaat. Hij is niet de meest flamboyante coach.” Helemaal anders dan zijn Nederlandse evenknie, Louis van Gaal. “Deze week zei die nog: ‘We can come an end.’ Echt waar, zijn Engels is goed ... Van Gaal is een ontzettend goede coach, maar een volslagen gek. Hij heeft ooit tegen de Rode Duivels aan geschurkt, maar dat is niks geworden. Ik weet ook niet of dat een gelukkig huwelijk zou zijn geweest.”

Voorzichtig

Ondanks de WK-droom van België en Nederland blijft Jan Jaap van der Wal voorzichtig. “We kunnen objectief én subjectief vaststellen dat er minstens zes landen zijn met een betere ploeg. Als we de halve finale halen, zou dat al zeer bijzonder zijn. Voor de wedstrijden van de Rode Duivels kijkt Jan Jaap van der Wal vooral uit naar België-Marokko. “Dat wordt een spektakel, zeker weten. Dan kijk ik zeker met het raam open voor de sfeer.” Onze gelegenheidsanalist zal hoe dan ook troost bieden als het nodig is. “En zo lang mogelijk de ‘tous ensemble-oranjesfeer’ erin houden. Ik wil België en Nederland verenigen. Ik zal, tenminste voor een paar weken, de droom van Bart De Wever waarmaken.”

En naar aanleiding van het gerucht dat Qatar Ecuador wilde omkopen om de openingswedstrijd te winnen, maakt de cabaretier nog de volgende bedenking: “Misschien hebben ze dan ook geprobeerd om Nederland om te kopen … Stel je voor. Dan bestaat de kans dat Nederland daarmee zijn gasvoorraad voor komende winter veilig wil stellen. Dat is natuurlijk ook niet onverstandig. Ik zal toch met andere ogen naar die wedstrijd kijken. Dat maakt het dan weer grappig.”

Volg het nieuws over WK voetbal 2022 overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws