© Sven Van Haezendonck, rr

Politie opent vuur tijdens achtervolging die eindigt met crash: 27-jarige verdacht van poging doodslag na inrijden op agent

Mechelen, Rijmenam, Muizen -

Een achtervolging van een verdacht vluchtend voertuig, die begon in Rotselaar, is donderdagavond zo’n twintig kilometer verderop met een crash geëindigd in Mechelen. Ploegen van drie politiezones zaten de vluchtende bestuurder achterna. “Er zijn ook schoten gelost toen de verdachte een collega probeerde aan te rijden”, zegt de politie. De 27-jarige man wordt verdacht van poging doodslag.

Sven Van Haezendonck

De politie van de zone BRT (Begijnendijk-Rotselaar-Tremelo) voerde donderdagavond een controleactie uit. “Onze collega’s merkten verdachte gedragingen op. Toen ze het voertuig wilden controleren, weigerde het te stoppen en sloeg het op de vlucht”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie Mechelen-Willebroek.

De auto met Nederlandse nummerplaat botste in Hanswijk de Bercht op een brugpijler van een spoorwegbrug.  © Sven Van Haezendonck

Twee versperringen

Wat volgde, was een kilometerslange achtervolging tegen waanzinnige snelheden. Eerst door het centrum van Rotselaar en het industriepark, waar we twintiger de E314 richting Leuven opreed. Na een dolle rit door het Leuvense ging het in Herent richting Mechelen.

Achtervolgende politiewagens probeerden het voertuig verschillende keren klem te rijden. Ook een versperring bleef zonder succes. Op een gegeven moment probeerde de verdachte in zijn Peugeot met Nederlandse nummerplaat de politie van de weg te rijden. “Daarbij werd effectief ook een interventievoertuig van de politiezone BRT geramd, gelukkig zonder gewonden.”

Ondertussen waren ook de politiekorpsen van Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen en Mechelen-Willebroek ingelicht. Zij stuurden alle beschikbare ploegen in versterking. De achtervolging zette zich voort in Haacht, Boortmeerbeek en door het centrum van Rijmenam (Bonheiden). Een helikopter van de federale politie leverde steun.

De achtervolging eindigde nadat het vluchtende voertuig crashte. De verdachte raakte daarbij gewond. © Sven Van Haezendonck

Politieagent moet wegspringen

Ploegen van Mechelen-Willebroek hadden op het kruispunt van de Rijmenamse- met de Bonheidensteenweg in Muizen (Mechelen) een versperring opgezet. “Daar kon het vluchtende voertuig toch nog doorglippen. Een collega moest daarbij wegspringen. Daarop hebben twee andere collega’s enkele schoten gelost”, legt Van de Sande uit. Buurtbewoners en klanten van café Brughuis hoorden die schoten.

De achtervolging ging verder in de richting het dorpscentrum van Muizen (Mechelen). Via de Sint-Lambertuslaan en Hanswijk de Bercht ging het naar Mechelen. Daar verloor de verdachte uiteindelijk de controle over het stuur en botste hij net voor de Smisstraat tegen een brugpijler van een spoorwegbrug.

Verdachte lichtgewond

De bestuurder raakte bij de klap gewond. Zowel de brandweer als een ambulance van het AZ Sint-Maarten kwamen ter plaatse. “De verdachte is met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen waarom de bestuurder op de vlucht sloeg”, zegt eerste hoofdinspecteur Van de Sande.

De 27-jarige man uit Zaventem kon na verzorging al worden verhoord door de politie. Hij heeft al een gerechtelijk verleden. Wat de man bezielde, is voorlopig onduidelijk. Het onderzoek wordt onder leiding van de Mechelse afdeling van het parket Antwerpen gevoerd door de politie Mechelen-Willebroek. Hij wordt verdacht van poging doodslag.

Aan het vluchtende voertuig is duidelijk de schade te zien van het politievoertuig dat de verdachte ramde. © Sven Van Haezendonck 

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners