Evi H. stuurde haar kat naar het proces op de Mechelse politierechtbank. Slachtoffer Vinny was er, gekluisterd in een rolstoel, wel.  ©  Theo Derkinderen

Vrouw rijdt onder invloed van alcohol en drugs én zonder rijbewijs bromfietser aan: dertig maanden cel, tien jaar rijverbod en boete van 16.000 euro

Rijmenam -

De Mechelse politierechter heeft een vrouw uit Haacht bij verstek veroordeeld tot een celstraf van dertig maanden, een boete van 16.000 euro en een rijverbod van tien jaar omdat ze in maart 2022 een bromfietser had aangereden in Rijmenam (Bonheiden). Ze was onder invloed van alcohol en drugs en had bovendien geen rijbewijs. Het slachtoffer raakte zeer ernstig gewond en zit vandaag, acht maanden na het ongeval, nog steeds in een rolstoel.

Theo Derkinderen

Beklaagde Evi H. uit Haacht daagde niet op voor haar proces in Mechelen. Nochtans ging het om een zwaar verkeersongeval waarbij ze op 4 maart van dit jaar betrokken was. Die avond was slachtoffer Vinny met zijn bromfiets onderweg naar een klant met een bestelling frietjes. Omdat hij het juiste adres op de Weynesbaan in Rijmenam niet vond, zette hij zich aan de kant. Op dat ogenblik kwam ook Evi H. de straat ingedraaid.

“In de straat vonden wegwerkzaamheden plaats. Er lag geen asfalt meer en daardoor was de Weynesbaan eigenlijk een zandweg geworden. Ondanks de toestand van de weg kwam mevrouw met hoge snelheid aangereden en verloor ze de controle over haar stuur. De bromfietser werd aangereden en het slachtoffer werd weggeslingerd en belandde in een gracht”, zei procureur Sylke Vankeerberghen.

Drugs en alcohol

Heel snel werd duidelijk dat Evi H. onder invloed van alcohol en drugs was. “Ze bleek 1,75 promille alcohol in haar bloed te hebben en ze testte ook positief op het gebruik van speed. Toen haar rijbewijs werd gevraagd kon ze dat niet geven omdat het eenvoudigweg al was ingetrokken. Voor een periode van twee jaar zelfs. Ondanks alles zat mevrouw gewoon achter het stuur van haar wagen.”

Volgens de procureur had H. de voorbije jaren al twintig veroordelingen door de politierechtbank opgelopen. Ze stond er ook bij stil dat de Haachtse er, ondanks haar rijverbod, toch in geslaagd was om een leasingwagen te krijgen via haar werk.

Chef-kok

Evi H. was niet op het proces, slachtoffer Vinny wel. Gekluisterd in een rolstoel en met ijzeren pinnen in zijn been. “Mijn been was helemaal verbrijzeld. Het ongeval heeft een enorme impact op mijn leven gehad. Daags na het ongeval zou ik mijn contract gaan tekenen om als chef-kok aan de slag te gaan. Daar heeft mevrouw helaas helemaal anders over beslist”, reageerde de man na afloop van de behandeling van de rechtszaak.

Pas in het voorjaar worden de ijzeren pinnen uit het been van Vinny verwijderd en moet hij opnieuw leren stappen en revalideren.

Effectieve celstraf

De politierechter tilde zeer zwaar aan de feiten en legde een zwaardere straf op dan dat het Openbaar Ministerie had gevorderd. Evi H. liep alles samen een effectieve celstraf van dertig maanden, tien jaar rijverbod en een boete van 16.000 euro op. Daarnaast is ze ook rijongeschikt verklaard, wat wil zeggen dat ze zich eerst moet laten onderzoeken en testen moet afleggen vooraleer ze na haar rijverbod opnieuw mag rijden.

De rechter kende slachtoffer Vinny ook een provisie van 20.000 euro toe. Het is aan de verzekering van de auto die H. bestuurde om die som uit te keren. “We hadden dat bedrag gevraagd omdat de man ondertussen al zeven maanden arbeidsongeschikt is en moet rondkomen met een invaliditeitsuitkering. Bovendien heeft hij al wat centen moeten ophoesten voor zijn operaties en staan er hem nog operaties te wachten”, reageerde advocaat Bart Vanmarcke.

Evi H. heeft nog de mogelijkheid om verzet aan te tekenen of in hoger beroep te gaan. tdk

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners