©  rr.

Belgische clubs staan 24 spelers af en krijgen daarvoor 10.000 euro per speler per dag

De Belgische clubs zijn goed vertegenwoordigd in Qatar: zij leveren 24 spelers voor het eindtoernooi. Dat doen de clubs niet gratis: per dag afwezigheid per speler krijgen ze 10.000 euro.

pjc

De FIFA heeft 215 miljoen euro vrijgemaakt om uit te keren aan de clubs die spelers afstaan aan de nationale ploegen tijdens het WK in Qatar. Dat is hetzelfde bedrag als vier jaar geleden voor het WK in Rusland en komt per dag neer op iets meer dan 10.000 euro per speler. Clubs worden vergoed vanaf de voorbereidingsperiode. De FIFA verdeelt de bijdrage onder de clubs voor wie de speler gedurende twee jaar voor het toernooi is uitgekomen. Ook als spelers geen seconde spelen, zijn zij voor de FIFA 10.000 euro per dag waard. Spelers in de finale brengen hun clubs ongeveer 350.000 euro op.

Voor Europese giganten als PSG en Real Madrid zijn dat soort bedragen peanuts, maar dat geldt natuurlijk niet voor de Belgische ploegen. Zij zijn maar wat blij met elke euro die ze kunnen verdienen. Alle selecties zijn officieel ingediend bij de FIFA, twaalf Belgische clubs staan in totaal 24 spelers af. Club Brugge is hofleverancier met maar liefst acht spelers. Daarnaast tellen nog drie clubs meer dan één WK-ganger: behalve de 8 van Club Brugge zijn dat Antwerp (3), Racing Genk (3) en Anderlecht (2).

AA Gent, Standard, Cercle Brugge, Charleroi, STVV, KV Mechelen en Eupen sturen elk één speler naar Qatar. SK Deinze uit de Challenger Pro League is eveneens vertegenwoordigd in het Midden-Oosten via de Canadees Liam Fraser.

CLUB BRUGGE:

Simon Mignolet (België)

Hans Vanaken (België)

Noa Lang (Nederland)

Andreas Skov Olsen (Denemarken)

Tajon Buchanan (Canada)

Cyle Larin (Canada)

Denis Odoi (Ghana)

Kamal Sowah (Ghana)

ANTWERP:

Toby Alderweireld (België)

Vincent Janssen (Nederland)

William Pacho (Ecuador)

GENK:

Gerardo Arteaga (Mexico)

Bilal El Khannouss (Marokko)

Angelo Preciado (Ecuador)

ANDERLECHT:

Zeno Debast (België)

Jan Vertonghen (België)

AA GENT:

Elisha Owusu (Ghana)

STANDARD:

Selim Amallah (Marokko)

CERCLE BRUGGE:

Ayase Ueda (Japan)

CHARLEROI:

Ali Gholizadeh (Iran)

STVV:

Daniel Schmidt (Japan)

KV MECHELEN:

Samuel Oum Gouet (Kameroen)

EUPEN:

Manaf Nurudeen (Ghana)

SK DEINZE:

Liam Fraser (Canada)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners