© ATV

Pro League-CEO is duidelijk na zwart weekend in Belgische voetbalstadions: “Wie over de schreef gaat, die gaat eruit”

Lorin Parys, CEO van de Pro League, heeft maandag in de Kazerne Dossin de eisen van de Belgische profclubs naar de overheid toe opgelijst om naar een veiligere voetbalbeleving te gaan. “Laat het kristalhelder zijn: wie over de schreef gaat, die gaat eruit”, aldus Parys. De Pro League zat in de Kazerne al samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden over de geplande aanpak.

Bron: BELGA

LEES OOK. Minister Verlinden kondigt versterkte voetbalwet in strijd tegen hooligans aan

Verlinden kondigde eerder op de dag al een voorstel aan dat stewards zou toestaan om aan de poortjes supporters de identificeren, en zwaardere sancties voor zij die de regels overtreden. Clubs zouden ook meer verantwoordelijkheid krijgen en zwaarder gestraft als ze de regels niet correct toepassen.

Het verbond van profclubs vraagt de minister om nog meer aanpassingen aan de voetbalwet. Een verbod op bivakmutsen of andere gezichtsbedekking bijvoorbeeld, en een manier om dat effectief af te dwingen. Op die manier zullen amokmakers makkelijker geïdentificeerd kunnen worden. Er wordt gehoopt op een samenwerking met politie of machtiging voor securitypersoneel.

©  BELGA

Een nauwere samenwerking met de lokale politiediensten is een algemene hoop van CEO Parys. Hij vraagt om een ‘top’ met alle lokale politiezones om daar afspraken te maken over sweepings, preventieve en communicatie maatregelen. Ook bestraffingen moeten geüniformiseerd worden. “Het kan niet dat je in zone X lichter bestraft wordt voor hetzelfde feit dan in zone Y.” Op het vlak van sancties wil de Pro League zelf ook alle Reglementen van Inwendige Orde (RIO) op één lijn krijgen.

Daarnaast is de Pro League ook fan van een ‘meldplicht’ voor personen met een stadionverbod. Dat zou betekenen dat die supporters op tijdstippen dat er matchen plaatsvinden, zich moeten aanmelden bij politie, zodat ze niet op de wedstrijd aanwezig kunnen zijn.

LEES OOK. Hooligans gijzelen voetbalclubs: “We geven klein groepje idioten veel te veel macht”

©  BELGA

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners