©  BELGA

Politie-inspecteur na dodelijke steekpartij op Brusselse agent: “Het wordt alleen maar erger”

“Het respect neemt af en het geweld neemt toe. Intussen sturen we zelfs een extra ploeg mee naar interventies. Niet om onze collega’s bij te staan, maar wel om hun dienstvoertuig te bewaken”, zegt een dertiger die al vier jaar in een Brusselse zone actief is als politie-inspecteur.

Geert Houben

LEES OOK. Drummer, sportieveling en deel van een tweeling: agent Thomas M. (29) overleefde mesaanval in Schaarbeek niet

Al meermaals kwam de agent, die anoniem wenst te blijven, in contact met fysiek en psychisch geweld in het Brusselse. Meerdere blessures zoals een schouder uit de kom liep hij op. “En als je iemand aanspreekt voor pakweg een verkeersboete, ben je onmiddellijk een racist. Het is zeer triestig en wordt erger en erger. In Limburg hebben de mensen nog respect voor een politie-uniform. In Brussel betekent het niets meer. Jong crapuul van de straat, ja zo benoem ik ze, valt er vooral uit verveling de hulpdiensten aan. Begin dit jaar zijn er nog molotovcocktails naar twee politiekantoren gegooid.”

No go zone

De dertiger spreekt zonder aarzelen over no go-zones in Brussel. “In Matongé is dat al jaren. Er wordt niets gedaan uit vrees voor represailles. Ik ben ervan overtuigd dat er alleen maar meer no go-zones gaan bijkomen. Kijk maar hoe Brusselse jongeren nu zelfs al naar de Blaarmeersen in Gent afzakken om te vechten en de boel af te breken. Kijk ook maar naar het toenemend geweld tijdens betogingen. Ze beginnen vredig, maar monden uit in gevechten door dat crapuul. In het Jubelpark word je bestolen dat het niet schoon is om te zien. Bendes spitsen zich erop toe. Een nieuw fenomeen is dat wanneer je tankt, er langs de andere kant van de wagen jonge gastjes kruipen om een handtas te stelen. Het houdt niet op.”

LEES OOK. Doodgestoken politieagent in Schaarbeek: “Tweede agent is buiten levensgevaar, we zijn in shock”

Lakse justitie

De agenten in Brussel voelen zich aan hun lot over gelaten. “Ik moest bijna overgeven toen ik onze premier op tv hoorde zeggen dat de gedachten bij het slachtoffer zijn. Dit is zo schijnheilig. Het blijft voor ons dweilen met de kraan open. Er moet meer gebeuren dan ons enkel wat opslag geven. Harder optreden is nodig. Doe wat aan de straffeloosheid. In Brussel kan je bij wijze van spreke diefstallen plegen zonder dat ze er gevolg aan geven. Parket en justitie is veel te laks. Nu stapt er iemand een politiekantoor binnen dat hij agenten wat wil aandoen. In de plaats van hem te colloqueren, laten ze hem de dag zelf nog vrij. Dat kan je toch niet geloven? Maar o wee als wij hard optreden. Dan worden de viziers op ons gericht met alle tijd- en geldrovende procedures tot gevolg. Terwijl ze dan over nultolerantie durven spreken. De dood van mijn collega gaat even hot zijn in de media. Maar als je niet oppast, gaan de instanties weer zaken van zich afschuiven. ‘Hoe komt het dat zo een jong iemand de straat opgaat?’ Zulke vragen zullen komen in de plaats van ons beter te beveiligen.”

LEES OOK. Dader steekpartij zat eerder al in gevangenis en staat bekend als extremist

Weg uit Brussel

Brussel bezoeken met zijn partner is voor onze agent uit den boze. “Ik voel me er niet meer veilig. Erg dat ik het moet zeggen.” Waarom hij dan in onze hoofdstad nog wil werken? “Ik ben bij de politie veel met dieren bezig. Intensief train ik de beesten. Dat geeft me voldoening. Maar als mijn zoon later zegt dat hij bij de politie wil werken, zal ik er alles aan doen om het uit zijn hoofd te praten.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners