De vier gingen wraak nemen bij de dealer en beroofden hem van zijn jas en een hoeveelheid cannabis. ©  AFP

Dealer wordt overvallen door viertal omdat hij te weinig drugs had geleverd: celstraffen tot veertig maanden geëist

Putte, Bonheiden -

Vier jongemannen, afkomstig uit Putte en Bonheiden, moesten zich donderdag voor de Mechelse correctionele rechtbank verantwoorden voor een brutale overval op een man. Ze zouden de feiten hebben gepleegd omdat de man in kwestie aan een van hen minder drugs had geleverd dan dat hij verteld had. Daarnaast stond een van de kerels ook terecht voor de diefstal van bromfietsen.

Theo Derkinderen

In de zomer van vorig jaar stapte een man naar de politie en maakte er melding van dat hij slachtoffer was geworden van een diefstal met geweld. Hij zou met een mes en vuurwapen zijn bedreigd. “Uiteraard startte er onmiddellijk een onderzoek op en heel snel bleek dat het slachtoffer niet het achterste van zijn tong had laten zien. De man in kwestie had een van zijn klanten geript. Hij had minder cannabis geleverd dan dat hij gezegd had en daarom zinde de klant in kwestie op wraak”, zei openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem.

Vier mannen beslisten daarom om de dealer een lesje te leren. Ze stapten, gewapend met een mes en een vuurwapen, naar de woning van de kerel en bedreigden hem. Hij werd onder meer van zijn jas en een hoeveelheid cannabis beroofd. “Ze wilden hem gewoon terugpakken omdat zij geript waren”, klonk het nog.

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat een van de verdachten, I.J. (21) uit Putte, ook betrokken was bij de diefstal van een mountainbike en verschillende bromfietsen. De mountainbike werd gestolen uit een aanhangwagen in Putte. Via bewakingsbeelden kwam een minderjarige in beeld en later ook I.J. De bromfietsen werden dan weer gestolen bij een bromfietshandelaar in Putte. Tegen I.J. eiste het Openbaar Ministerie veertig maanden celstraf. Tegen de drie anderen, R.V. (19), A.M. (21) en M.C. (20) werd dertig maanden cel, eventueel gekoppeld aan voorwaarden, gevorderd.

Twee joints per dag

De aanklager vroeg om I.J. een effectieve straf op te leggen. Advocaat Bart Vanmarcke vroeg om daar niet op in te gaan en ook voor zijn cliënt een voorwaardelijke straf uit te spreken. “Het gaat hier zeker niet om een fraai verhaal, maar ik vraag om hem nog een kans te geven. Hij is al sinds zijn zeventiende verslaafd aan cannabis. Hij rook tot twee joints per dag. Het is belangrijk dat hij daarvan kan afkicken. En hij wil ook werken. Eenmaal hij van zijn enkelband verlost is, wil hij weer aan de slag gaan en met een schone lei beginnend.”

De drie rechters van de correctionele rechtbank vellen (ten vroegste) op 8 december een vonnis in de zaak. (tdk)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners