Geen arbeiders aan het werk in Antwerpse haven: er worden geen containers geladen of gelost

De havenvakbonden hadden actief opgeroepen om woensdag het werk neer te leggen. Er zijn geen havenarbeiders aan het werk en er zijn piketten bij de chemiebedrijven. Al wordt er daar nog wél gewerkt. Op het scheepvaartverkeer zelf heeft de staking voorlopig nog een beperkte impact in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Dat zegt Port of Antwerp-Bruges.

Jonas van Boxel

LEES OOK. LIVE. Volg hier alles over de nationale staking: grote hinder verwacht in het hele land

De impact van de nationale actiedag zal groot zijn in de Antwerpse haven, zei Stephan Vanfraechem van werkgeverskoepel Alfaport Voka gisteren nog. “In tegenstelling tot nationale actiedagen in het verleden, riepen de havenvakbonden arbeiders en dokwerkers nu wel actief op om te staken. Dat heeft een onmiddellijke impact. Wij hebben onze leden opgeroepen om voorzorgsmaatregelen te nemen.”

Toch heeft de staking maar een beperkte impact op het scheepvaartverkeer volgens de haven. “Ongeveer de helft van de sleepboten van het Havenbedrijf in Antwerpen zijn operationeel. De Kallo- en Zandvlietsluis zijn momenteel uit dienst, de overige sluizen zijn operationeel. Voorlopig is er nog weinig hinder voor de scheepvaart, 4 schepen in opvaart en 4 schepen in afvaart hebben vertraging. Als het zo verder evolueert, verwachten we dat tegen morgen alle vertragingen opgelost zullen zijn”, klinkt het. “In Zeebrugge zijn alle sleepdiensten en sluizen operationeel.”

Bij de havenarbeiders ligt het in Antwerpen volledig plat, zegt ABVV-secretaris Marc Loridan. “In twee kleine magazijnen waren ze vanochtend nog aan het werken. Daar zijn we met de mensen in gesprek gegaan, waarna ook zij het werk hebben neergelegd.” De uitbaters van de grote containerterminals hadden eerder al aangekondigd dat ze uit voorzorg sluiten. Er worden dus geen containers geladen of gelost.

Achterstand

De goederen die woensdag blijven liggen, moet dus wel de volgende dagen verwerkt worden. “Er zal geschoven worden in schema’s”, zegt Vanfraechem. “De volumes van woensdag komen bovenop die van donderdag en vrijdag, de achterstand moet weggewerkt worden. Maar van vorige stakingen weten we dat dat relatief vlot kan gebeuren.”

Havenbedrijf Port of Antwerp-Bruges heeft aan alle afdelingen, zoals de sluiswachters en de sleepdiensten, gevraagd om de stakingsbereidheid zo nauwkeurig mogelijk in te schatten.

LEES OOK. Van het openbaar vervoer tot de kinderopvang en de post: in het hele land zal je de actiedag voelen

Bij het Loodswezen - de loodsen die schepen tot aan de Antwerpse haven brengen - is volgens het Vlaams Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust geen stakingsaanzegging ingediend. Maar als de sluizen niet bediend zouden worden, ondervinden ook deze activiteiten uiteraard impact. Ook aan de andere kant van de sluizen, bij de loodsen van Brabo, wordt normaal gezien niet gestaakt. “Wij staan klaar als er schepen kunnen varen”, klinkt het.

Imagoschade

Bij de chemie- en petroleumbedrijven in de Antwerpse haven hebben de vakbonden woensdagochtend op heel wat plaatsen stakingspiketten opgezet. Onder meer bij BASF, Lanxess, Evonik, Bayer en de raffinaderij van TotalEnergies staan actievoerders voor de poort. De bedrijven liggen niet helemaal stil: werkwilligen worden aangesproken maar mogen binnen. Voor leveringen en onderaannemers blijven heel wat bedrijven wel 24 uur gesloten.

LEES OOK. Hinder bij bussen, trams, luchthavens en ook op school: staking van woensdag zal impact hebben op veel sectoren

Wat de financiële impact van de actiedag wordt, is vooraf moeilijk te zeggen. “Maar ik maak me ook zorgen om de imagoschade”, zegt Vanfraechem. “Er wordt de laatste tijd sowieso al met een vergrootglas naar de haven gekeken, door de verstoorde supply chain. Nu komt daarbovenop nog eens een staking in Antwerpen, terwijl er bij de grote concurrent Rotterdam geen is.”

Havenschepen en voorzitter van Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder betreurt dat de haven het toneel is van een “federale politieke strijd” en vraagt wederzijds begrip. “Het zijn bijzonder uitdagende tijden voor iedereen. Ik heb daarom alle begrip voor de individuele bezorgdheden en ongerustheid. Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat de werknemers beschermd worden door de automatische index. Net die automatische index zorgt ervoor dat de concurrentiepositie van onze bedrijven internationaal wordt bemoeilijkt; waardoor het ook voor hen bijzonder uitdagende tijden zijn.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners