Groen en Vooruit vragen een snelle invoering van een zone 30. © RR

Lintse oppositie vraagt zone 30 voor dorpskern, meerderheid werkt aan mobiliteitsplan

Lint -

Leden van het kartel Groen-Vooruit hebben in Lint actie gevoerd met de vraag om van het centrum een zone 30 te maken. Bestuurspartijen N-VA en CD&V willen eerst het mobiliteitsplan vernieuwen.

Filip Spoelders

De partijleden van Groen-Vooruit verzamelden zaterdag aan OC De Witte Merel aan de Liersesteenweg, vlak voor het centrum van Lint. “De huidige meerderheid nam de invoering van de zone 30 in het centrum op in haar bestuursakkoord. Na bijna vier jaar is daar nog geen begin van gemaakt. We wachten trouwens nog steeds op het al lang aangekondigde mobiliteitsplan voor Lint”, stellen beide partijen.

Zakdoek

Volgens Vooruit en Groen is de dorpskern ideaal samengesteld om een zone 30 in te richten. “Het centrum van Lint is een zakdoek groot, met op die zakdoek onder meer drie basisscholen, een cultuur- en sportcentrum, een woonzorgcentrum, gemeentelijke diensten, handelaars en horeca. Een zone 30 vermindert de conflicten tussen auto’s, fietsers en voetgangers. Zeker aan de rotonde zien we soms heel rare dingen gebeuren. Het mag een wonder heten dat daar niet vaker ongevallen van komen.”

Groter plan

Mobiliteitsschepen Hans Devriese (N-VA) ziet de vraag van de oppositie in een groter geheel. “Elf jaar geleden hebben we een mobiliteitsplan opgemaakt dat we willen vernieuwen. Dit heeft inderdaad vertraging opgelopen maar de opmaak is sinds twee maanden opgestart. Binnen deze opmaak willen we een groot draagvlak bij onze inwoners creëren. Daarom zal er, waarschijnlijk in januari, een bevraging opgestart worden. Dit gaat trouwens verder dan alleen een zone 30, die je niet lukraak kan invoeren. We koppelen dit ook aan onze lokale economie om Lint veiliger en mooier te maken.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten