Het Fietsteam aan het werk met het verwijderen van achtergelaten fietsen. 

Antwerpen schrapt fietsteam dat weesfietsen ophaalt

Antwerpen -

Het stedelijke fietsteam dat instaat voor het verwijderen en tijdelijk opslaan van weesfietsen wordt in april stopgezet. Volgens het stadsbestuur is dit geen kerntaak. Veel sociale organisaties maken gebruik van deze fietsen. Hoe dit in de toekomst wordt georganiseerd, wordt nog onderzocht.

Sacha Van Wiele

De stad Antwerpen bespaart 70 miljoen euro. Dit is nodig om de stadskas uit de rode cijfers te houden. Naast onder meer het schrappen van de projectsubsidies cultuur en het doven van de openbare verlichting ’s nachts, stopt de stad ook met het Fietsteam.

Dit team, dat uit vier personeelsleden bestaat, haalt fietsen weg die te lang op straat of aan fietsenstallingen staan. Ze worden drie maanden opgeslagen in een magazijn in Hoboken. Jaarlijks gaat het om vier- tot vijfduizend fietsen. Slechts 5% van deze fietsen wordt door de eigenaar opgehaald.

Na drie maanden worden deze fietsen eigendom van de stad. Twee maal per maand wordt gratis een lot van dertig fietsen verdeeld onder sociale organisaties, zoals de Kringwinkel, De Wielredders of de Fietsschool. Ze kunnen deze fietsen na een opknapbeurt gebruiken of verkopen. Het herstellen van de fietsen gebeurt meestal ook via sociale tewerkstelling.

De personeelsleden van het Fietsteam gaan ergens ander binnen de stad aan de slag. Het verwijderen van fietswrakken en fietsen die in de weg staan van bijvoorbeeld een evenement zullen worden verwijderd door stadsreiniging. Het zoeken en verwijderen van weesfietsen wordt niet langer als een kerntaak van de stad beschouwd. De huur van het magazijn in Hoboken stopt in april.

Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil nog niet veel kwijt over hoe en of de sociale organisaties nog steeds een beroep kunnen doen op deze weesfietsen. “We zijn de huidige manier van werken aan het evalueren in het kader van mogelijke effeciëntiewinst, maar er is nog niets definitief uitgekomen”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester. (svw)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten