De parking aan het Turnhoutse station werd betalend omdat treinreizigers geen plaats meer vonden om hun wagen achter te laten. © Bert De Deken

Bord betalend parkeren aan station verdwenen, Nederlander hoeft boete niet te betalen

Turnhout -

Een Nederlandse toerist mag zijn Turnhoutse parkeerboete verscheuren. Hij bewees dat op een deel van de stationsparking niet aangegeven werd dat daar betaald moet worden. Ondertussen werken de stad en de NMBS aan een oplossing.

Wouter Adriaensen

Op zaterdag 15 oktober bezocht Marcel Boreas uit het Nederlandse Susteren, niet ver van Maaseik, Turnhout. Zijn auto liet hij achter aan het station, op de parking ter hoogte van perron 2 en de Guldensporenlei. “Bij terugkomst vond ik een parkeerbon onder mijn ruitenwisser”, vertelt hij. “Vreemd, want nergens op dat deel van de parking was aangegeven dat er betaald moest worden om te parkeren.”

Marcel maakte voor zijn vertrek nog een foto en vergeleek die thuis met Google Street View. “De borden voor betaald parkeren die toen wel bij het opdraaien van de parkeerplaats stonden, bleken die zaterdag afwezig. Ik besloot bezwaar te maken tegen de boete. Resultaat: de bon wordt verscheurd, de verbalisant heeft een fout gemaakt.”

Bij werken verwijderd

In maart 2015 voerde de NMBS betalend parkeren in rond het Turnhoutse station. Er moest al betaald worden in de straten rondom, waardoor er werd uitgeweken naar de stationsparkings en er niet voldoende plaats overbleef voor de treinreizigers. “Aan de toegangen tot de parking staan borden van de NMBS over hun abonnementsformules voor treinreizigers”, zegt schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen). “Die geven ook aan dat de parking betalend is. Aan de Guldensporenlei is dat bord bij werken verwijderd en niet teruggeplaatst. Je blijft natuurlijk in de betaalzone, maar de verwarring is begrijpelijk.”

Marcel vroeg zich nog af of hoe lang het bord al verdwenen was en of ook andere automobilisten onterecht bekeurd zijn aan het station. Vragen waarop het stadsbestuur en de NMBS het antwoord schuldig moeten blijven. In afwachting van een nieuw bord van de NMBS heeft de stad wel een tijdelijke aanduiding geplaatst. Wie nog hoopte gratis te parkeren aan het station, is er dan ook aan voor de moeite.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten