©  BELGA

PS-voorzitter Paul Magnette is het beu: “Regering moet stoppen met onderhandelen met Engie, ze spelen met onze voeten”

Paul Magnette is van mening dat de federale regering niet langer moet onderhandelen met Engie over eventuele overwinstbelastingen en het langer openhouden van kerncentrales. “Ze spelen met de voeten van de regering”, aldus de PS-voorzitter bij LN24. “Die moet nu gewoon tegen Engie zeggen: ‘Nu wordt u gedwongen om energie te produceren, in naam van de voorzieningszekerheid’.”

jvhBron: LN24

“De onderhandelingen met Engie hebben lang genoeg geduurd”, aldus Magnette. “We moeten stoppen met onderhandelen. Ze spelen met de voeten van de regering. Dat is al maanden en maanden aan de gang. De regering heeft de mogelijkheid en moet tegen Engie zeggen: ‘Nu wordt u gedwongen om energie te produceren, in naam van de voorzieningszekerheid. Of dat juridisch wel kan? Dat kan zeker, want de energievoorzieningszekerheid is een nationale noodzaak, we moeten die kunnen opleggen. Dan kopen we elektriciteit van Engie tegen een prijs die is vastgesteld door de overheid, een prijs die veel lager is dan de marktprijs. Dat zal het mogelijk maken om de rekening voor burgers sterk te doen dalen.”

Over het langer openhouden van kerncentrales, zei Magnette dat “we moeten bekijken wat er nodig is om onze energievoorzieningszekerheid te waarborgen. De PS staat voor alles open. Maar belangrijker is onder welke voorwaarden we dat doen. Ik zal altijd weigeren om de levensduur van de kerncentrales te verlengen, als de winst naar Engie en Electrabel gaat.” Volgens Magnette moet Engie ook zelf instaan voor de financiering van de verwerking van kernafval. “En aan niemand anders.”

LEES OOK. MR ziet opening naar verlenging extra kerncentrales in begrotingsakkoord

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten