©  AP

Oekraïne zet prijs van 100.000 dollar op het hoofd van MH17-verdachte Igor Girkin

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft een prijs van 100.000 dollar gezet op het hoofd van de Russische oorlogsmisdadiger Igor Girkin. De man speelde een belangrijke rol bij de annexatie van de Krim en zou volgens verschillende Russische propagandisten recentelijk naar het front zijn gegaan om leiding te geven aan een bataljon soldaten. Hij wordt door de het gerecht in Nederland medeverantwoordelijk gehouden voor de aanslag op vlucht MH17, waarbij 193 Nederlanders en ook verschillende Belgen omkwamen.

wverBron: De Telegraaf

Oekraïne beschouwt Girkin als “een van de beroemdste Russische terroristen” en wil hem berechten vanwege zijn “deelname aan de oorlog tegen Oekraïne”. Zijn “terroristische activiteiten” zouden onder meer marteling, moord en “schending van de staatssoevereiniteit” omvatten. Girkin speelde een belangrijke rol bij de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. Volgens Oekraïense media bevindt hij zich momenteel aan het front in Oost-Oekraïne. Het ministerie benadrukt op Telegram: “Geen enkele oorlogsmisdadiger zal zijn straf ontlopen.”

 ©  AFP

Girkin is een voormalige kolonel van de Russische inlichtingendienst FSB en was ten tijde van het neerschieten van MH17 minister van Defensie van de Volksrepubliek Donetsk. Het vliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, maar werd neergehaald boven Oost-Oekraïne, waar op dat moment een gewapende strijd gaande was. De meeste rebellen die worden gelinkt aan het afvuren van de raket stonden onder zijn hoede. De rechtbank in Den Haag doet op 17 november uitspraak in de zaak-MH17. Het openbaar ministerie heeft levenslang geëist tegen Girkin en drie medeverdachten.

LEES OOK. Proces over vlucht MH17: 298 slachtoffers, vier verdachten en ontelbare vragen

Volgens nabestaande Piet Ploeg, voorzitter van de Nederlandse stichting Vliegramp MH17 zijn “de wonderen de wereld nog niet uit”, verwijzend naar de mogelijkheid dat Girkin opgepakt wordt. Daarbij zegt hij wel dat hij hoopt dat de strafzaak dan geen vertraging oploopt.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners