© Patrick De Roo

Zorgbedrijf Antwerpen lanceert drie nostalgische podcasts over feestgedruis in de Harmonie

Antwerpen -

Anno 2022 is in de Harmonie aan de Mechelsesteenweg het districtshuis Antwerpen gevestigd. Eerder was het pand jarenlang een bekende feestzaal. In dat verband lanceerde Zorgbedrijf Antwerpen zondag drie podcasts waarin senioren vertellen over hun vaak kleurrijke fuifherinneringen uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Tegelijk organiseerde Radio Minerva er een dansnamiddag.

“We zijn in onze WZC’s en dienstencentra, in totaal meer dan tachtig locaties, enorm hard bezig met plezier maken. Dan kom je al snel terecht bij dansen. Want ook senioren blijven dat natuurlijk plezant vinden en het vormt bovendien een levend deel van ons geheugen. Dus besloten we om hun herinneringen via podcasts te delen,“ vertelt Johan De Muynck, directeur van Zorgbedrijf Antwerpen.

Johan De Muynck © Patrick De Roo

Eerste lief

Johan is een ervaringsdeskundige. “Ik kwam hier in de jaren 90 feesten en organiseerde later zelf Fiesta Latina. De Harmonie was een topzaal. Ze was makkelijk bereikbaar en de stad zorgde er zelfs voor dat, in het geval van technische problemen, een elektricien kon ingrijpen. Dat was in die tijd niet vanzelfsprekend, maar heel belangrijk.”

Hij gaat verder: “Er loopt in Gazet van Antwerpen momenteel een reeks over discotheek Zillion. Maar die heeft amper vier jaar bestaan, terwijl de Harmonie decennialang voor Antwerpenaren een favoriete plek was om uit te gaan; van studentenfuiven tot holebiparty’s. Zo kunnen moeder en dochter vaak dezelfde verhalen vertellen. Hoe ze hier bijvoorbeeld hun eerste lief ontmoetten. De Harmonie overbrugt kortom generaties en dat zorgt wel eens voor emotionele reacties. Dat gegeven willen we met deze podcasts in de verf zetten.”

Oude foto’s van De Harmonie zijn zeldzaam. Hier geven leerlingen van het Stedelijk Onderwijs anno 1967 er het beste van zichzelf. © FelixArchief

Foto’s van festiviteiten in de Harmonie zijn zeldzaam. Het district Antwerpen is bezig met het in kaart brengen van de bredere geschiedenis van het Harmoniegebouw. Daarvoor zoeken ze naar verhalen en memorabilia (denk aan pakweg affiches, polsbandjes en natuurlijk foto’s). Op 20 november wordt een verzameldag georganiseerd. Intussen kan je ook verhalen delen. (mibl)

Dansnamiddag van Radio Minerva vorige zondag in de Harmonie © Patrick De Roo

 © Patrick De Roo

Je kan de podcasts bekijken op www.zorgbedrijf.antwerpen.be en op hun social media accounts op Facebook en Instagram. Meer info over de verzameldag op www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-antwerpen-1/detail/vertel-jouw-verhaal-over-het-harmoniegebouw.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Bekijk meer ATV

Hoofdpunten