De nieuwe kindergemeenteraad met centraal voorin kinderburgemeester Noémie Liessens. Achter hen staan de (volwassen) burgemeester en schepenen van Bonheiden. © Andre Verhoeven

Leden van kindergemeenteraad leggen eed af: “Misschien ga ik later wel echt in de dorpspolitiek”

Bonheiden -

De gemeente Bonheiden heeft er plotsklaps vijf schepenen, een raadslid en een burgemeester bij. Zeven kinderen legden zaterdag immers hun eed af als lid van de kindergemeenteraad. Net als de echte gemeenteraad komen ook zij elke maand samen om tal van onderwerpen met elkaar te bespreken. “Regelmatig komen zaken die zij bespreken wat later bij ons terecht en bekijken we of we ze kunnen uitvoeren”, reageert de Bonheidense burgemeester Lode Van Looy.

Theo Derkinderen

Lang niet alle gemeenten in ons land hebben een kindergemeenteraad. In Bonheiden bestaat de kindergemeenteraad evenwel al verschillende jaren. “Wij als volwassenen denken anders dan jongeren. Zij hebben hun leefwereld en het is belangrijk om ook te weten hoe zij over bepaalde zaken denken, wat zij graag zouden verwezenlijkt zien of waar er eventueel moet worden ingegrepen”, vertellen burgemeester Lode Van Looy en schepen van Jeugd Eddy Michiels (allebei BR30). “In zo’n gemeenteraad leren kinderen om hun mening te verkondigen, maar leren ze ook vergaderen en nadenken over onderwerpen. Niet alleen lanceren ze tijdens zo’n kindergemeenteraad hun eigen ideeën, ze discussiëren bijvoorbeeld ook over onderwerpen die in onze gemeenteraad zijn behandeld. Wat er bijvoorbeeld nog zou kunnen worden aangepast aan bepaalde plannen. Dingen waar wij als volwassenen misschien niet aan denken.”

Onmiddellijk na de eedaflegging opende kersvers kinderburgemeester Noémie de gemeenteraad voor geopend. © Andre Verhoeven

Snel realiseren

“Sommige van hun voorstellen kunnen we vrij makkelijk en snel realiseren. Zo hebben we een tijdje geleden een vrachtwagen laten komen om op de gevaren van de dode hoek te wijzen. Dat was een idee van de kindergemeenteraad. Kinderen hadden terecht vragen over de dode hoek en daarom hebben we niet geaarzeld om er iets mee te doen. Ook een tuimelwagen hebben we naar hier laten komen om duidelijk te maken hoe belangrijk het dragen van een gordel is.”

De nieuwe kindergemeenteraad werd afgelopen zaterdag voorgesteld. De zeven leden legden hun eed af en ontvingen, zoals dat hoort voor gemeenteraadsleden, ook hun sjerp. Erik Wittevrouw is raadslid, Iofa Bosman is de kinderschepen van Cultuur en Toerisme, Léon Provinciael is kinderschepen van Sport en Gezondheid, Hope Pauwels krijgt Sociale Zaken en Toegankelijkheid toegewezen, Emily Vandeputte is de kinderschepen van Mobiliteit en Gezonde Lucht en Helder Timmermans is kinderschepen voor Milieu en Dierenwelzijn. De nieuwe kinderburgemeester van Bonheiden is Noémie Liessens.

Kinderburgemeester Noémie brengt een toost uit met twee van haar schepenen: Iofa en Emily. © Andre Verhoeven

Egelwegels

Voor de kersverse kinderburgemeester is de kindergemeenteraad niet nieuw. “Vorig jaar was ik al raadslid. En eigenlijk wou ik dit jaar in eerste instantie schepen van Dierenwelzijn en Milieu worden. Maar ik heb de functie van kinderburgemeester gekregen en die ga ik natuurlijk vol overgave trachten uit te voeren”, glundert Noémie Liessens. “Welke zaken er op tafel liggen dit jaar? Dat er echt meer werk wordt gemaakt van de zogenaamde egelwegels. Dat aan mensen wordt gevraagd om egelwegels te maken in de hagen van hun tuinen. Dat zijn eigenlijk kleine openingen. Zo kunnen egels zich via die wegen voortbewegen, zonder dat ze de straat moeten oversteken en de kans lopen om overreden te worden. Er worden echt enorm veel egels doodgereden in Bonheiden. Daarom is het nodig om de egelwegels verder te promoten.”

Kinderschepen van Mobiliteit Emily Vandeputte wil dit jaar vooral de schuine randen van voet- en fietspaden aankaarten. “Mijn papa zit zelf in een rolstoel en zo heb ik gezien dat het lang niet simpel is om je altijd eenvoudig te kunnen verplaatsen met de rolstoel”, vindt ze.

Later

Blijft de vraag of de kindergemeenteraad de aanzet is om later echt in de politiek te gaan. “De kindergemeenteraad doe ik echt heel graag. Het zou best kunnen dat ik later overweeg om in de lokale politiek te gaan”, reageert kinderburgemeester Noémie. En ook Emily sluit niet uit dat ze later de stap wil zitten. “Ik heb natuurlijk heel veel hobby’s, maar als ik nog tijd zou overhebben dan zou ik het echt wel overwegen om in de gemeenteraad te zetelen”, aldus Emily.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners