©  rr, pdr

Familie en vrienden nemen afscheid van Yannick Verdyck

In Merksem hebben familie en vrienden zaterdag afscheid genomen van Yannick Verdyck, de ‘prepper’ die doodgeschoten werd tijdens een huiszoeking door de speciale eenheden. “Iedereen vond hem een goeie, eerlijke en behulpzame gast. Waren al deze mensen dan al die jaren helemaal verkeerd?”, vroeg zijn zus Evelynn.

sare

De begrafenis van Yannick Verdyck (35) ging door in de Onze Lieve Vrouw van Smartenkerk in Merksem, op enkele honderden meters van de woning in de Molenlei waar hij eind september doodgeschoten werd door speciale eenheden van de federale politie. “Bij het binnenvallen van de woning ontstond een schietpartij, waarbij de bewoner geraakt werd”, zei het parket daarover. De inval in de woning kaderde in een onderzoek naar verboden wapenbezit, en ‘een vorm van gewapend verzet tegen de overheid in een extreemrechts milieu’. Twee andere verdachten zitten nog in de cel. De familie van Verdyck diende ondertussen klacht in tegen de politie om uit te klaren wat er zich tijdens de huiszoeking heeft afgespeeld. In de woning werden meer dan tweehonderd wapens aangetroffen, het merendeel onvergund.

LEES OOK. Familie van Yannick Verdyck dient klacht in tegen politie wegens doodslag: “Onbegrijpelijke actie”

Verdyck, goudhandelaar van beroep, was een ‘prepper’, iemand die zich voorbereidde op een wereld waarin het ‘centrale gezag wegvalt’ en ‘men voor zijn eigen leven zou moeten instaan’. Zijn familie sprak tegen dat hij extreemrechts, racistisch of een gevaar voor de samenleving zou zijn. Tijdens de begrafenis zaterdagochtend werd een beeld geschetst van Yannick Verdyck dat haaks staat op dat van een ‘staatsgevaarlijke terrorist’, ook over het ‘preppen’ werd met weinig woorden gerept.

“Speelde geen poppenkast”

Zus Evelynn vertelde over hun jeugd en over hoe haar broer haar altijd beschermde en voor haar klaarstond. “Zei iemand iets naars over mijn broer, dan kon ik dat niet verdragen. Ik kán dat niet verdragen, dan schiet ik in de verdediging en dat zal ik blijven doen.” Ze vertelde over Verdycks honger naar kennis en zijn interesse in de wereld en geschiedenis. “Zijn familie en zijn vrienden waren voor hem het hoogste goed, die koesterde hij en daar deed hij alles voor. Bij de schietclubs, bij de vrienden, in zijn werk en bij de dansclub, overal krijg ik dezelfde feedback. Iedereen vond Yannick een goeie, eerlijke en behulpzame gast. Ik vraag u: waren al deze mensen dan al die jaren allemaal verkeerd? Mijn broer kon geen poppenkast spelen, wat in zijn hart zat, rolde over zijn tong.”

Ook de ouders van de doodgeschoten Merksemnaar namen het woord. “We voelen ons leeg omdat jij er niet meer bent. We houden de ogen open en kijken naar wat je opgebouwd hebt en de waarden die je verdedigde. We rechten onze rug, zullen jou verdedigen en hopen op een betere wereld met respect voor elkaar.”

Sasha, de Oekraïense vriendin van Verdyck, vertelde over hoe ze elkaar ontmoetten op een salsafeest en hoe ze droomden van een gezin met drie kinderen. “Yannick was altijd op tijd, tot ik in zijn leven kwam. Hij kwam te laat omdat ik hem niet wilde laten gaan.” De vrouw raakte het thema van het ‘preppen’ even aan. “Hij was voorbereid op de crisis, maar nooit op mijn bezoek. In de frigo zat niet meer dan boter, look en een fles water. Yannick zei dat ‘als je niet voor jezelf zorgt, niemand het voor jou zal doen’. Ik was het daar niet mee eens, hij zou me altijd gered hebben. Het was een groot geluk je te ontmoeten en een grote tragedie je te verliezen. Ik zal je missen en zal altijd van je houden.”

 ©  pdr

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten