©  Jan Van der Perre

Opgelegde daling zwerfafval niet gehaald, invoering statiegeld “onafwendbaar” volgens Demir

De hoeveelheid zwerfafval daalt onvoldoende in Vlaanderen. De doelstelling die de verpakkingssector opgelegd kreeg, wordt voor amper de helft gehaald, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op basis van cijfers van afvalstoffenmaatschappij OVAM. De invoering van statiegeld wordt daardoor “onafwendbaar”, vindt de minister.

debnBron: BELGA

Vlaanderen legde de sector in 2018 een duidelijke doelstelling op. Tegen eind 2023 moest de hoeveelheid zwerfvuil met 20 procent worden teruggedrongen ten opzichte van 2015. Bij het begin van de legislatuur besliste minister Demir die deadline met een jaar aan te scherpen.

Amper daling

Volgens de meest recente zwerfvuilcijfers van OVAM slaagt de sector er niet in die doelstelling te halen. Ten opzichte van 2015 is sprake van een daling met amper 11 procent. De hoeveelheid sluikstort nam in 2021 voor het eerste af tegenover de vorige meetperiode in 2019, maar in vergelijking met 2015 ligt het cijfers nog wel 27 procent hoger. Uitgedrukt per Vlaming daalt het zwerfvuil van 3,44 kg in 2019 naar 2,73 kg in 2021. Sluikstort daalt van 4,48 kg naar 4,30 kg per inwoner.

Statiegeld onafwendbaar?

“Volgens de meest recente zwerfvuilcijfers wordt de opgelegde doelstelling amper voor de helft gehaald, ondanks dat de coronacrisis begin 2021 nog zeer sterk aanwezig was en het dus relatief eenvoudiger zou moeten zijn om de doelstelling te halen. Evenementen begonnen pas opnieuw in het najaar en hoger onderwijs was in het voorjaar nog grotendeels op afstand”, reageert minister Demir.

Het is voor Demir nu onafwendbaar dat statiegeld er komt. “Als minister, maar even goed als Vlaming, zie ik het als mijn verantwoordelijkheid om alles binnen mijn mogelijkheden te doen om onze straten, onze pleinen en onze natuur proper te houden en aangenaam leven voor alle Vlamingen. Statiegeld kan één van de antwoorden zijn op het zwerfvuilprobleem dat zich vandaag stelt”, luidt het.

Dat betekent echter niet dat statiegeld voor morgen zal zijn. Er staat overleg gepland met verschillende actoren en de andere gewesten, die zelf onderzoeken rond zwerfvuil afronden. Nadien moet de Vlaamse regering de knoop doorhakken en kan het regelgevend werk van start gaan. Van coalitiepartner CD&V is geweten dat hij statiegeld genegen is. Het is uitkijken naar de houding van Open Vld, de andere regeringspartij.

Netheidsindex

Naast opgeruimde hoeveelheden zwerfvuil, wordt gemeten hoe net de omgeving in Vlaanderen is. Vergeleken met 2015 blijft de Netheidsindex gelijk in 2021. Daarachter gaan echter grote verschillen schuil tussen omgevingstypes, met dalingen van de netheid voor autosnelwegparkings en afvalverzamelpunten en stijgingen voor centrumstraten. De doelstelling om op de drie minst nette omgevingstypes vooruitgang te boeken, werd ook niet gehaald. Voor de snelwegparkings was er zelfs een verslechtering.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners