Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. ©  BELGA

Elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet vertrouwenspersoon welzijn op werk hebben

In elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet in de toekomst minstens één intern opgeleide vertrouwenspersoon aanwezig zijn voor het welzijn op het werk. Dat initiatief van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) maakt deel uit van het pakket maatregelen waarvoor in de begroting 2,8 miljoen euro werd ingeschreven om het welzijn op het werk te versterken.

Bron: BELGA

De regering vraagt de sociale partners om advies over de contouren van deze verplichting, die wettelijk verankerd zal worden in de welzijnswetgeving.

Het mentaal welzijn op het werk is voor de federale regering belangrijk. Daarom moet geïnvesteerd worden om de nodige maatregelen te nemen “om algemeen productieverlies door uitval zo veel mogelijk te voorkomen”. Daarvoor is een enveloppe vrijgemaakt van 2,8 miljoen.

Imago van arbeidsartsen verbeteren

Zo moet één voltijdse kracht (VTE) het netwerk “MentalHealth@Work” coördineren, en ook het federaal beleids- en actieplan Mentaal Welzijn op het Werk (MWOW). 

Er komen ook verschillende actieplannen en werkgroepen om de diverse pijnpunten in de problematiek van het mentaal welzijn aan te pakken. Die moeten zorgen voor meer preventieadviseurs en aandacht hebben voor psychologische aspecten. Daarnaast moeten ze de rol van de arbeidsartsen bekender maken en hun imago verbeteren en het aanbod van de preventiediensten inzake mentaal welzijn op het werk verbeteren. 

Voorts krijgt de momenteel onderbemande Federale Inspectie voor Toezicht Welzijn op het Werk extra mankracht: 11 inspecteurs, één per provincie en één voor het hoofdbestuur in Brussel, met een menswetenschappelijke opleiding/achtergrond. 

Daarnaast verkreeg minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een verlenging en uitbreiding van het FEDRIS piloottproject voor secundaire preventie van arbeidsgelateerde mentale gezondheidsproblemen. Ook zijn er initiatieven om het welzijn van federale ambtenaren te verbeteren.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners