© ATV

Covestro start bouw nieuwe productie-installatie van 300 miljoen

Antwerpen -

Chemiebedrijf Covestro heeft in de Antwerpse haven de eerste spadesteek gevierd van een nieuwe productie-eenheid. Met de investering van meer dan 300 miljoen euro verhoogt het bedrijf zijn productie van aniline, een grondstof voor onder meer woningisolatie.

jvbo

Aniline is een grondstof voor MDI, een component van hardschuim. Covestro investeert in de capaciteitsuitbreiding in Antwerpen om zijn Europees productienetwerk van MDI te versterken. Het bedrijf speelt daarmee in op de hogere vraag naar isolatiemateriaal voor gebouwen en de koelketen. “Door de wereldwijde trend richting duurzaamheid en klimaatneutraliteit wordt voor de MDI-markt op middellange termijn wereldwijd een groei van ongeveer zes procent per jaar verwacht”, klinkt het bij Covestro. “En door de huidige hoge stroom- en gasprijzen, met name in Europa, zou de vraag naar efficiënte isolatie nog meer kunnen aantrekken.”

De investering in Antwerpen werd in 2018 al aangekondigd, maar liep vertraging op door onder meer de coronapandemie. De nieuwe deadline voor ingebruikname is begin 2025, maar het bedrijf waarschuwt opnieuw voor de huidige volatiele economische situatie. De investering is goed voor zo’n 40 nieuwe jobs.

Covestro verbetert tegelijk de energie-efficiëntie van de site. Momenteel wordt zo’n 20% van de stoombehoefte van de site gedekt door het gebruik van proceswarmte uit de productie, met de ingebruikname van de nieuwe installatie stijgt dat aandeel naar 40%. Voor de rest van het stoom wordt aardgas gebruikt.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten