©  Raymond Lemmens

Volgende week heerlijk genieten van 20 graden en nog meer goed nieuws: ook de nachten worden zachter

Met maandag als uitzondering, is het heel de maand oktober al mooi weer geweest. Ook gisteren werden we getrakteerd op een flinke portie vitamine D. De zon mag vanaf donderdag dan wel even verdwijnen, de temperaturen blijven hoog. Maandag stijgt het kwik zelfs tot 20 graden. “Het zal zacht aanvoelen, maar uitzonderlijk is het niet”, zegt weerman Frank Deboosere.

emke

LEES OOK. Buiten terrasje doen, binnen energie besparen: late nazomer kan ons energiecrisis eventjes doen vergeten

Velen zouden het hem niet kunnen nadoen: Frank Deboosere geeft woensdagochtend een interview terwijl hij op de fiets geniet van de vroege ochtendzon. “Vandaag is nog een droge en zonnige dag. Vanaf morgen daarentegen breekt een wisselvallige periode aan met een zuidwestenwind. De temperaturen blijven aan de hoge kant, maar de kans op een bui vergroot.”

Ondanks de zachte temperaturen overdag, voelt het toch eerder fris aan woensdagochtend als Deboosere op zijn fiets stapt. “De afgelopen nacht haalden we temperaturen tussen de 1 en de 5 graden. Dat komt omdat het een heldere nacht was.” Heel wat mensen deelden dan ook een foto van hun auto met een klein laagje ijs. “Wij hadden onze eerste nachtvorst”, klonk het.

“Nachtvorst is er in Vlaanderen nog niet echt geweest, daar is het nog te vroeg voor”, corrigeert Deboosere. “Normaal gezien krijgen we in het centrum van het land pas in november te maken met de eerste vrieskou. In theorie is vrieskou in oktober wel mogelijk, maar zo koud zal het voorlopig ’s nachts niet worden. Grondvorst daarentegen, is al wel waargenomen op verschillende plaatsen.”

LEES OOK. Volgende week opnieuw 20 graden? “Dubbel goed nieuws voor onze energiefactuur”

Zachtere nachten

Maar, goed nieuws voor onze energiefactuur: de volgende nachten zal het zachter worden. “De volgende dagen krijgen we meer luchtstromingen uit het zuiden tot het westen. Dat is zeelucht en die is per definitie ook zachter dan landlucht. Er stapelen zich meer wolken op en zij leggen een soort deken op de aarde, waardoor ze minder snel kan afkoelen. Daardoor krijgen we hogere nachttemperaturen die tussen de 8 en 11 graden.”

En dat zorgt na het weekend voor een warme start van de week. Maandag halen we een zachte herfstdag van 20 graden. Uitzonderlijk noemt Deboosere de hoge temperaturen niet. “De hoogste temperaturen voor deze tijd van het jaar, gaan richting 24-25 graden.”

LEES OOK. Opnieuw 20 graden? Wat moet je doen met je verwarming en wat is de ideale temperatuur overdag en ’s nachts?

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd
Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt