© RTV

Provincie en gemeente willen toegang Zilvermeer verkeersveiliger en herkenbaarder maken

Mol -

De Provincie Antwerpen en het gemeentebestuur van Mol werken aan een plan om de toegang tot Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer verkeersveiliger en herkenbaarder te maken. Zo wordt een deel van de Zilvermeerlaan heraangelegd en omgevormd tot een groot verkeersplateau met een brede oversteek.

Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol trekt jaarlijks ruim 150.000 bezoekers. Dat gaat bij drukke momenten gepaard met veel verkeersbewegingen ter hoogte van de ingang in de Zilvermeerlaan. “Tijdens de zomer komen hier zes- tot zevenduizend bezoekers over de vloer en daarnaast vinden rond het Zilvermeer vaak grote evenementen plaats die ook veel volk op de been brengen”, zegt Igor Geubbelmans, directeur van het Zilvermeer.

“Fietsers en auto’s komen hier aan uit beide rijrichtingen om een parkeerplaats te zoeken en daarnaast rijdt er ook veel doorgaand auto- en vrachtverkeer door de Zilvermeerlaan. Omdat we aan beide zijdes van de Zilvermeerlaan parkings hebben, moeten veel voetgangers de weg kruisen. Dat is ook het geval voor de fietsers die via het fietspad langs de Kanaalplas komen. Daarnaast is er voor de bussen van De Lijn maar beperkte infrastructuur beschikbaar.”

Wandel- en fietsboulevard

Het plan van de veilige oversteek op de Zilvermeerlaan. © rr

Daarom willen de Provincie Antwerpen en het gemeentebestuur van Mol samen de verkeersveiligheid structureel verbeteren met een heraanleg van de Zilvermeerlaan ter hoogte van de toegang tot het Zilvermeer. “De heraanleg gebeurt over een afstand van 120 meter”, vertelt Geubbelmans.

“Zo komen er asverschuivingen op de weg die een vertragend effect hebben op het doorgaand verkeer. Fietsers en voetgangers krijgen een afzonderlijke toegang tot het domein via een breed zebrapad met middeneiland en voldoende signalisatie. Die fiets- en wandelboulevard wordt ook doorgetrokken op de kiezelparking tot aan het fietspad met de kanaalplas. Het verkeersplateau verbetert niet alleen een veiligere verkeerssituatie, maar geeft het recreatiedomein een herkenbare toegang.”

Daarnaast komen er in de Zilvermeerlaan nieuwe bushaltes in beide rijrichtingen. Bussen stoppen daarbij op de rijbaan voor het in- en uitstappen van passagiers. De bushaltes worden ook volledig integraal toegankelijk ontworpen met onder meer verhoogde perrons en een geleidingssysteem voor blinden en slechtzienden.

Hoppinpunt

Het gemeentebestuur van Mol legt ter hoogte van de toegang tot het Zilvermeer een Hoppinpunt aan met financiële steun van de Vlaamse overheid en de Vervoerregio Kempen. “Een Hoppinpunt is een plek waar je gemakkelijk van het ene vervoersmiddel naar het andere kunt overstappen”, zegt schepen voor Toerisme Hans De Groof (N-VA). “Zo combineren we voor het Hoppinpunt aan het Zilvermeer toegankelijke bushaltes, parkeermogelijkheden voor auto’s en fietsers en een geautomatiseerd systeem voor deelfietsen. Als gemeentebestuur denken we ook aan een Hoppinpunt aan het treinstation van Mol.”

Momenteel zijn de plannen ingediend voor de vergunningsaanvraag. Binnenkort volgt het openbaar onderzoek. Provincie en gemeente verwachten ten vroegste in het voorjaar van 2023 te starten met de werkzaamheden. Die verlopen in verschillende fases om de impact op het doorgaand verkeer te beperken. Ook het Zilvermeer blijft tijdens de werken toegankelijk.  (Tommy Maes )

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten