©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Beerschot lijdt onnodige nederlaag bij RWDM en speelt koppositie kwijt

Beerschot heeft voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd in de Challenger Pro League verloren. Op het veld van RWDM ging het met 2-0 onderuit. Een blunder van sterkhouder Jan Van den Bergh was de doodsteek voor de bezoekers. Beerschot zakt naar de derde plaats in de stand.

Koen Frans

LEES OOK. ONS OORDEEL. Blunder van Van den Bergh is doodsteek voor Beerschot, ook afwerking ontbrak in Brussel

Ooit vochten Johan Boskamp en Juan Lozano in het Edmond Machtensstadion epische duels uit tussen RWDM en Beerschot. Tijden veranderen, maar voor deze competitiewedstrijd in de Challenger Pro League hadden toch zo’n 5.000 toeschouwers de weg naar het sfeervolle stadion in Molenbeek gevonden. Andreas Wieland wijzigde zijn basisploeg na de 2-0 zege tegen Deinze op één plaats: Mardo Nzita had een aantal trainingen gemist door ziekte en werd vervangen door Marco Weymans.

De eerste helft had lange tijd erg weinig om het lijf. Beerschot kreeg de bal van de thuisploeg, maar creëerde ruim een halfuur geen enkele kans die naam waardig. RWDM dreigde sporadisch op de tegenaanval. Bij een van die scherpe counters tikte Jan Van den Bergh een voorzet van de snelle Mickaël Biron via de paal in de handen van Bill Lathouwers. Tien minuten voor de rust kreeg Nökkvi Thórisson dé kans op de 0-1. Zijn schot verdween via Jake O’Brien in hoekschop. Enkele minuten later was het prijs aan de overkant. Youssef Challouk mocht alleen op doel afgaan, Lathouwers duwde het schot van de snelle middenvelder in de voeten van Luke Plange. De Engelse huurling van Crystal Palace kon niet meer missen en trapte RWDM uit het niets op voorsprong. In de laatste minuten van de eerste helft claimde Zakaria El Ouadhi nog een strafschop en kwam ook Challouk na een weergaloze solo nog dicht bij de 2-0. Beerschot leek even de pedalen kwijt.

Blunder Van den Bergh

Halfweg bleef Weymans in de kleedkamer, Nzita was zijn vervanger. Voor de zoveelste keer dit seizoen begonnen de Mannekes sterk aan de tweede helft. Léo Seydoux testte meteen de vuisten van Théo Defourny. Ook Thibo Baeten kreeg twee goede mogelijkheden. Nadien verdween een schot van Dante Rigo via een Molenbeeks been in hoekschop en knalde Thórisson van ver over. De IJslander dwong Defourny nog voor de zestigste minuut tot een prima save na een sluwe kopbal. Zes kansen in minder dan een kwartier, maar geen goals.

Zoals zo vaak valt het doelpunt dan aan de overkant. Van den Bergh ging gruwelijk in de fout. Hij zette Biron met een onbegrijpelijke tussenkomst alleen op weg richting doel en de international van Martinique nam het cadeautje met grote dank aan. Compleet tegen de gang van het spel in stond RWDM plots 2-0 voor. Thuisdoelman Defourny hield in het slotkwartier de ingevallen Ilias Sebaoui nog van een verdiende goal. Ook Thórisson en Ramiro Vaca probeerden het nog eens, zonder succes. Beerschot kon zijn eerste uitnederlaag van het seizoen niet meer afwenden en zakt naar de derde plaats in het klassement. Het ziet RWMD in de stand bovendien tot op één punt naderen.

LEES OOK. REACTIES. Beerschot: “RWDM parkeerde de bus en speculeerde op de counter”

    In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

    Aangeboden door onze partners