320 G-sporters leefden zich uit op Mentalympia. © Dirk Vertommen

20ste Mentalympia lokt 320 G-atleten naar sportpark De Nekker: “Het was fijn om gewoon eens puur voor de fun te sporten”

Mechelen, Bonheiden -

In het recreatiedomein De Nekker in Mechelen namen zaterdag 320 jongeren met een mentale of fysieke beperking deel aan Mentalympia. Atletiekclub RAM en de Rotary Bonheiden bundelden de krachten en maakten er een mooie, zonovergoten meeting van. “Het was fijn om gewoon eens puur voor de fun te sporten”, zegt Charlotte Coenjaerts (20), een van de deelnemers.

Leo De Nijn

Rotary Bonheiden organiseerde al voor de twintigste keer Mentalympia, een initiatief dat G-sport in de kijker zet en de atleten een dag lang hun eigen sportieve goesting laat doen. “We hebben voor onze jubileumeditie een recordaantal atleten mogen ontvangen. Ze komen van zowat overal in Vlaanderen. Ja, zelfs een groep uit Nederland hebben wij hier vanmorgen (zaterdag, red.) mogen verwelkomen”, zegt Greta Williams, Mentalympia-verantwoordelijke.

De deelnemers geven alles in dit 100 meter-loopnummer. © Dirk Vertommen

Gratis dagje sporten

Mentalympia is door de jaren heen uitgegroeid tot een sportief evenement dat zich niet alleen beperkt tot atletiek. “De deelnemers kunnen voetballen, hockeyen, deelnemen aan verschillende loopnummers, kogelstoten en fietsen op rollen. De bedoeling is dat alle deelnemers zich volledig gratis komen amuseren op deze sportdag. De deelnemers en hun begeleiders krijgen bonnetjes om drank, broodjes, soep, vieruurtje en dessert te bestellen. Het mag hen niets kosten”, legt Williams uit.

De financiering van het evenement gebeurt met de inkomsten van de jaarlijkse kreeftenavond, die Rotary Bonheiden organiseert. Ook deze twintigste editie wordt organisatorisch gedragen door een honderdtal vrijwilligers. “Dat gaat over scoutsleden en leden van onze jongerenafdeling Rotaract. Maar ook de leerlingen van KTA Mechelen zijn we dankbaar voor hun inzet bij de animatie, met ook optredens van dansers uit Antwerpen en het circusatelier Circolito uit Mechelen.”

Deze jongedame komt als eerste over de streep. Al is dat verre van het belangrijkste op deze sportieve dag. © Dirk Vertommen

Marcske en Bieke

De deelnemers genoten zichtbaar met volle teugen. Charlotte Coenjaerts (20), die les volgt in het Sint-Janshof in Mechelen, is samen met haar mama afgezakt naar de Nekker. “Charlotte is niet meteen het meest sportieve type, maar naar deze dag heeft ze toch heel hard uitgekeken. De twee vorige edities was ze hier ook. Het is belangrijk dat jongeren met een beperking ook gewoon kennis kunnen maken met mensen zonder een beperking, en andersom”, zegt de mama van Charlotte.

Charlotte Coenjaerts geniet zichtbaar van de sportieve dag. © Dirk Vertommen

Charlotte zelf neemt deel aan een loopnummer en het kogelstoten. “Ik kan eigenlijk beter zingen en dansen dan lopen, maar het is hier toch gezellig en plezant. Het was ook fijn om gewoon eens puur voor de fun te sporten. En straks krijgen we nog een medaille van Marcske uit F.C. De Kampioenen”, vertelt Charlotte.

Niet alleen Marcske (vertolkt door de acteur Herman Verbruggen) zal de medailles uitreiken, ook zijn vrouw in de tv-serie Bieke (vertolkt door An Swartenbroekx) heeft zich vrijgemaakt om de sporters uit te zwaaien.

Siebe en Yoran kunnen het goed met elkaar vinden. © Dirk Vertommen

Siebe Selleslagh (12) uit Blaasveld (Willebroek) en Yoran Serrien (19) uit Schelle zijn met de begeleiders van Campus De Beemden (opleidingsvorm 2) uit Mechelen op de Mentalympia aanwezig. “Het is de eerste keer dat ik meedoe, maar ik heb zeker een leuke dag beleefd. Lopen op een echte en mooie atletiekpiste is heel plezierig om doen”, zegt de Blaasveltenaar.

Of Mentalympia na deze jubileumeditie nog zal blijven bestaan? “Geen twijfel mogelijk”, zegt Greta Williams kordaat. “Ik ben bezig met een draaiboek te schrijven voor mijn opvolgers. Dit evenement mag niet verloren gaan.”

Een nummertje verspringen. © Dirk Vertommen

Alles geven mannen! © Dirk Vertommen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners