Vincent Van Peteghem. ©  BELGA

Afschaffing fiscaal voordeel voor tweede woning op tafel

De afschaffing van het fiscaal voordeel op de lening voor een tweede woning ligt op tafel bij de begrotingsbesprekingen van de federale regering. Dat heeft CD&V-vicepremier Vincent Van Peteghem donderdag bevestigd bij Villa Politica op Eén.

Bron: BELGA

De federale regering tracht tegen ten laatste dinsdagochtend een akkoord te vinden over de begrotingen van 2023 en 2024. Het begrotingstekort evolueert richting een forse 23 miljard euro, en dus zoekt Vivaldi naar manieren om dat met 4 miljard euro terug te dringen, liet Van Peteghem weten. 

Daarvoor wordt in eerste instantie naar extra inkomsten gekeken. De CD&V-vicepremier bleef relatief op de vlakte, maar haalde onder meer wel de afschaffing van het fiscaal voordeel op tweede woningen en de hervorming van het stelsel rond auteursrechten aan. Volgens De Tijd ligt ook een verhoging van de effectentaks van 0,15 naar 0,21 procent op tafel. Er wordt volgens Van Peteghem eveneens gekeken naar besparingen, onder meer in de pensioenen en op de arbeidsmarkt. 

Er moeten voor Van Peteghem ook eerste stappen worden gezet in de fiscale hervorming die hij voor de zomer op tafel legde. Premier Alexander De Croo beaamde dinsdag tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent al dat die hervorming inderdaad deel uitmaakt van de besprekingen. Hoe ver de federale ploeg daar op zo’n korte termijn mee kan geraken, is niet duidelijk, maar volgens de CD&V’er  moet de regering “afspreken wat we de komende periode nog gaan doen”. 

Van Peteghem gaf ook nog aan dat de regering extra maatregelen moet nemen “om gezinnen, bedrijven en alleenstaanden te beschermen”. Een vrijstelling van RSZ-bijdragen voor bedrijven is één van de mogelijkheden. De minister van Financiën kijkt daarvoor naar de inkomsten uit de nog af te kloppen overwinstbelasting voor energieproducenten.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners