Parket wil Sihame El Kaouakibi voor rechtbank en vraagt opheffing onschendbaarheid

Het onderzoek naar mogelijke fraude met subsidies door parlementslid Sihame El Kaouakibi is volledig afgerond. Het parket-generaal vraagt nu de opheffing van haar parlementaire onschendbaarheid om El Kaouakibi uiteindelijk voor de rechter te krijgen.

Sam Reyntjens, Pieter Lesaffer

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) heeft van het Antwerpse parket-generaal de vraag gekregen om de onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi op te heffen. Als parlementslid is El Kaouakibi al twee jaar afwezig wegens ziekte, maar ze is wel nog steeds onschendbaar. Zonder het opheffen van die onschendbaarheid kan El Kaouakibi niet vervolgd worden voor haar vermeende gesjoemel met subsidies voor jongerenvereniging Let’s Go Urban. El Kaouakibi zou subsidies en andere inkomsten van verschillende vzw’s gebruikt hebben voor persoonlijke aankopen of doorgespeeld werden naar andere vennootschappen.

LEES OOK. Net rond Sihame El Kaouakibi sluit zich stilaan: is ze straks haar parlementaire onschendbaarheid kwijt?

De eindvordering van het Antwerps parket in het dossier tegen de voormalige Open Vld-politica is ondertussen helemaal klaar en het dossier zal eind deze maand voor de raadkamer komen. Daar zal het parket vragen om El Kaouakibi door te verwijzen naar de correctionele rechtbank.

Ook levenspartner

Opvallend is dat ook Erika Xuan Nguyen wordt verdacht. Zij is de levenspartner van El Kaouakibi en tegelijk medebestuurder in verschillende vennootschappen. Toen Sihame El Kaouakibi in 2019 in de politiek stapte, heeft Nguyen ook enkele mandaten van haar overgenomen.

Beiden hebben deze week de eindvordering van het parket in de bus gekregen, samen met een dagvaardiging voor de raadkamer op 28 oktober. Die raadkamer moet beslissen of de twee zich voor een rechter moeten verantwoorden voor de subsidiefraude en de valsheid in geschrifte.

LEES OOK. Wat blijft er over van het Urban Center van Sihame El Kaouakibi op het Kiel? “Ze hebben onze tweede thuis afgepakt”

Vooraleer tot die vervolging overgegaan kan worden, moet de onschendbaarheid van El Kaouakibi dus opgeheven worden. De Commissie voor de Vervolgingen, waarin zeven parlementsleden zitten, komt daarover volgende maandag samen. Die commissie beslist of haar onschendbaarheid effectief wordt opgeheven, al is er weinig twijfel dat dit inderdaad zal gebeuren. Ook Sihame El Kaouakibi zelf wordt uitgenodigd om zich in die commissie (achter gesloten deuren) te verdedigen. Daarna moet het voltallige parlement de beslissing nog bevestigen.

LEES OOK. Vlaamse overheid eist minstens 320.000 euro terug van vzw van Sihame El Kaouakibi: “Ze heeft subsidiebedrog gepleegd”

De advocaat van El Kaouakibi, meester Joris Vercraeye, was donderdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws