Federaal procureur verdedigt politiemensen na dood van Yannick Verdyck: “Ik krijg die vragen niet als het over moslimterreur gaat”

De schietpartij waarbij Yannick Verdyck uit Merksem dodelijk getroffen werd doet heel wat stof opwaaien. De ouders van de overleden Verdyck dienden klacht in wegens doodslag. “Ik begrijp die mensen”, zei federaal procureur Frédéric Van Leeuw woensdag in De Afspraak.

debnBron: De Afspraak

LEES OOK. Familie van Yannick Verdyck dient klacht in tegen politie wegens doodslag: “Onbegrijpelijke actie”

“Zijn gewelddadig overlijden na een voor ons onbegrijpelijke actie van de politie doet vele vragen rijzen”, liet Yannicks familie dinsdag weten in een persbericht. Daarom besloot het om een klacht in te dienen wegens doodslag. In De Afspraak kwam federaal procureur Frédéric Van Leeuw zich en de speciale eenheden verdedigen.

Onderzoek

“Ik begrijp de ouders heel goed en heb er geen probleem mee dat ze zich burgerlijke partij stellen. Ze zitten met vragen en zoeken naar de waarheid. Maar ik kan u zeggen dat in België de license to kill niet bestaat. Als de speciale eenheden daar binnenvielen, dan was het niet om de man te doden. De politie zal nooit meteen schieten. Ze volgen een procedure. Hier geldt ook nog steeds zelfverdediging.”

STANDPUNT. Yannick Verdyck verdient sneller onderzoek

Daarmee wil Van Leeuw ook verduidelijken dat er een intern onderzoek loopt naar het incident. Dat gebeurt standaard als iemand het leven laat bij door een politiekogel. Al laat Van Leeuw ook weten dat hij voor de zaak “geen maatschappelijk assistent kon sturen als iemand zoveel wapens in huis heeft.”

Radicalisering

”Als het om moslimterrorisme gaat, krijg ik al die vragen niet. Het kan niet dat gedachtegoed leidt tot geweld. Tijdens de coronacrisis hebben mensen zich enorm eenzaam gevoeld. Eenzaamheid is een zeer gevaarlijk element. Er zijn toen ook mensen geradicaliseerd. Dat moeten we opvolgen, anders gaat er iemand met het hoofd van een buffalo op de stoel van de voorzitter van het parlement zitten”, besluit hij.

LEES OOK. Twee ‘preppers’ in onderzoek naar mogelijke terreur uit extreemrechtse hoek blijven aangehouden

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten