Twee ‘preppers’ in onderzoek naar mogelijke terreur uit extreemrechtse hoek blijven aangehouden

Antwerpen -

De raadkamer in Antwerpen heeft dinsdag de aanhouding bevestigd van Igor G. en Marc D., de twee ‘preppers’ die vorige week werden opgepakt bij huiszoekingen in het extreemrechtse milieu. Volgens het federaal parket wilden ze, samen met de overleden Yannick Verdyck, een soort gewapend verzet tegen de overheid plegen.

sare, jtp

LEES OOK. Familie van Yannick Verdyck dient klacht in tegen politie wegens doodslag: “Onbegrijpelijke actie”

Igor G. wordt door de speurders als de hoofdverdachte aanzien in het dossier. G. kwam goed overeen met Yannick Verdyck, de 36-jarige man die werd doodgeschoten bij een van de huiszoekingen. Hij zou binnenkort vanuit Gent verhuizen naar een appartement in het pand van Verdyck in de Molenlei in Merksem, waar hij een veiligheidsinstallatie zou ontwikkelen. G. zou met psychiatrische en alcoholproblemen kampen.

Volgens zijn advocaat, Ergun Top, is het dossier heel mager en werden bij zijn cliënt geen wapens gevonden. “Na inzage van het dossier heb ik geen enkel element gevonden waaruit zou blijken dat hij een aanslag aan het voorbereiden was”, zeggen Top en medepleiter Stephanie Verbiest. “Wij gaan zeker in beroep tegen de beslissing van de raadkamer.” Dat betekent dat de kamer van inbeschuldigingstelling binnen twee weken over de aanhouding van de Gentenaar zal moeten beslissen.

De preppers-gedachte

Ook Marc D. uit Zandvliet blijft aangehouden, zijn advocaat Kris Luyckx moet nog met de man bespreken of er beroep tegen die beslissing volgt. Bij D. thuis vonden de speurders een grote hoeveelheid wapens. “Mijn cliënt distantieert zich volledig van de betichting dat hij een terroristisch misdrijf zou voorbereiden”, zegt Luyckx.

“Er zijn veel wapens aangetroffen, maar hij had nooit de intentie een misdrijf te plegen. Als ze iedereen met dezelfde ideologie willen opsluiten, moeten er gevangenissen bijgebouwd worden.” Luyckx kadert de stapel wapens en munitie in ‘de preppers-gedachte’, waarbij iemand zich voorbereidt op een grote crisis of zelfs het einde der tijden. “Daarom verzamelde hij ook voedsel en hield hij zijn geld thuis en niet op de bank.”

“Deze mensen wisselden informatie uit over waar je goedkope petroleumkachels kunt kopen of waar je hout kunt gaan opslaan. Daar gaat het over”, stelt Top nog. “Hoe is dit anders dan mensen die wc-papier of rijst inslaan bij een crisis?”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten